Pred nami vremensko zanimiv teden

Vse kaže da je poslabšanje ki nam je prineslo ponekod prvo zimsko podobo tudi v nižine le uvod v nadaljevanje zanimivega vremenskega dogajanja.

Nad severovzhodno Evropo je območje visokega zračnega tlaka, nad območjem britanskega otočja pa območje nizkega zračnega tlaka. Nad nami se zadržuje dokaj vlažen in hladen zrak. Že jutri bo v severno Sredozemlje prodrl nov val vlažnejšega severno atlantskega zraka. Tam bo nastalo manjše ciklonsko območje in se tekom noči na torek pomikalo južno od nas proti Balkanu.

ECM26.1

Jutri se bo tako večinoma oblačno. Predvsem popoldan in zvečer se bodo na zahodu in morda deloma tudi v osrednji Sloveniji pojavljale manjše snežne padavine. Nato se lahko manjše padavine pojavljajo tudi v torek predvsem v južni Sloveniji. Le ob obalnem pasu bo rahlo deževalo, drugod bodo padavine v obliki snega. Padavin ne bo veliko. Popoldan se bo sistem že umikal in tudi tam boo padavine ponehale.

V sredo čez dan nas verjetno čaka manjša prekinitev "slabšega" vremena. Ponekod bi znalo biti tudi nekaj sonca predvsem v prvi polovici dneva. V drugi polovici dneva pa bomo predvidoma že prihajali pod vpliv obsežnega ciklonskega območja nad zahodnim Sredozemljem in severno Afriko. Veter se bo obračal na južno smer in nad naše kraje prinašal vse bolj vlažen zrak.

Zaenkrat kaže da se bodo prve padavine na zahodu začele pojavljati v sredo zvečer. Nad nami bo še dovolj hladen zrak, da bo razen v nižjih predelih Primorske povsod snežilo. V noči na četrtek se bodo tako padavine krepile in se širile proti vzhodu. Hkrati bo nad nas v višinah prihajal vse manj hladen zrak, pri tleh v notranjosti pa bo vztrajal še naprej precej hladen zrak in temperatue se ne bodo povzpele kaj dosti čez ledišče, če sploh.

Po trenutnih izračunih bi lahko tako v večjem delu države snežilo večji del četrtka, s tem da bo težišče padavin na zahodu, na vzhodu pa bo padavin precej malo. V četrtek čez dan , lahko pa šele v noči na petek pa se bo v višinah že lahko toliko ogrelo, da bo od juga postopno sneg prehajal v dež. Ker bo ponekod neprevetreno, bi lahko nastala tudi poledica. Najdlje bi sneženje lahko vztrajalo na skrajnem severozahodu. Izračuni so si zaenkrat še precej različni a v igri je tudi možnost obilnejšega sneženja v zahodni in deloma osrednji Sloveniji.

Po izračunu modela GFS bi lahko sneg prehajal v dež v četrtek popoldan ko bo v kritični plasti nekako med 1000 in 1500m temperatura šla v rahlo pozitivo.

 

V nadaljevanju je nato še nekoliko bolj negotovo. Po verjetno nekoliko toplejšem petku in soboti z nekaj dežja, bi lahko nato v začetku prihodnjega tedna spet prišla ohladitev.