V prihodnjem tednu zimsko le v sredogorju in visokogorju

Zime v nižinah še kar ni na spregled. Še naprej je nadpovprečno toplo. Povprečne temperature so tako več kot 5°C nad dolgoletnim povprečjem. Kakšnih bistvenih ohladitev pa še ni videti v bližnji prihodnosti.

Trenutno se nahajamo v območju šibkega anticiklona, ki bo zdržalo še v ponedeljek. To območje vpliva na južno Evropo in Sredozemlje ter dobršnji del srednje Evrope. Nad Skandinavijo in Severnim Atlantikom pa sta dve obsežni ciklonski območji. Slednje bo v prihodnjih dneh spet vplivalo na vreme pri nas.

 

Rtavn061

S približevanjem ciklonskega območja iznad Atlantika, bo k nam spet od jugozahoda pritekal vse bolj vlažen zrak. V torek tako lahko pričakujemo poslabšanje vremena. Jutri pa bo predvidoma vreme še lepo in najverjetneje tudi najlepše v prihajajočem tednu.

V torek bo v severnem Sredozemlju nastalo plitvo ciklonsko območje, ki bo upočasnilo vremensko fronto. Prve padavine lahko na zahodu že pričakujemo v jutranjem času. Le te se bodo dopoldan postopno širile proti vzhodu in se nekoliko okrepile sredi dneva in popoldan, vendar padavin vseeno kot kaže ne bo prav veliko. Na skrajnem vzhodu bo lahko ostalo celo suho. Ker bo nekoliko hladnješi zrak sprva le na severozahodu, bo tam tudi meja sneženja nekoliko nižja. Predvidoma bo tam lahko ponekod snežilo do alpskih dolin, drugje pa bo meja sneženja verjetno nad 1000-1200m. Čez dan se lahko meja sneženja prehodno nekoliko dvigne tudi na severozahodu. Zvečer in ponoči bodo padavine že slabele. Nekoliko se bo ohladilo, a se meja sneženja ne bo spustila pod 1000m v večjem delu države. Zopet bo nekoliko nižja le na severozahodu.

 

 

Rtavn481

V sredo bo nekaj manjših padavin sprva le še na zahodu in ponekod na jugu, drugod bo že večinoma suho. V nadaljevanju tedna pa bo verjetno suho vreme v četrtek in petek, čeprav večjih razjasnitev predvidoma ne bo. Za vikend pa lahko na zahodu ponovno pričakujemo poslabšanje vremena. Lahko da bo tudi nekoliko dolgotrajnejše in padavinsko bolj bogato. Tudi meja sneženja bi se lahko v drugem delu poslabšanja sputila nekoliko nižje, a je zaenkrat še preuranjeno govoriti o tem.

 

 

MS 1547 ens