Monotono vreme se bo nadaljevalo

Monotono vreme se bo nadaljevalo še vsaj do sredine decembra, verjetno pa še dlje. V naslednjih 10.-14. dneh ni opazti nobene omembe vredne spremembe v postavitvah, ki bi nakazovale na možnost bolj zimskega vremena. Nad Grenlandijo se bo ponavljal vzorec iz zadnjih nekaj zim, tam se bodo en za drugim obnavljali globoki cikloni, ki bodo preprečevali nastanek bolj omembe vrednega bloka nad Atlantikom. Brez tega pa zelo težko dobimo kakšno večjo pošiljko snega. Možnosti za bolj konkreten mraz bi obstajale, če bi se blok postavil v Skandinavijo, vendar pa tudi tega zaenkrat ni na vidiku. Tako se bo nadaljevalo bolj ali manj enakomerno, stabilno vreme z meglo in nizko oblačnostjo po nižinah in razmeroma toplim vremenom v višjih legah. Oslabljene hladne fronte bodo povečini potovale severno od Alp, na vreme pri nas pa ne bodo imele večjega vpliva.

Edina sprememba ki se obeta je, da bo v sredo, 9.12. oslabljena hladna fronta prešla vzhodno od nas, pri nas pa bo za dan ali dva zapihal veter vzhodnih smeri, ki bo le spremenil smer nizke oblačnosti, da le-ta ne bo več prihajala od zahoda, temveč od vzhoda.

Hladen zrak nad Grenlandijo in ciklon nad Britanskim otočjem, recept za stabilno in nič kaj zimsko vreme pri nas.

Sledi nekaj dnevno deževno vreme

Kot vse kaže nas v drugi polovici prihodnjega tedna čaka deževna epizoda, ki bo trajala od srede do nekje sobote oz. nedelje. Trenutno je nad zahodnim Sredozemljem in deloma tudi Atlantikom obsežno odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka s plitvim prizemnim ciklonom. V torek se bo iznad severnega Atlantika udrla nova dolina s hladnim zrakom, ki bo poglobila in okrepila prej omenjeni ciklon. Njegova pot bo nato direktno proti našim krajem, vseskozi pa se bo prizemni ciklon še poglabljal. Skupaj z njim bo z JZ vetrovi nad nas pritekal topel in predvsem vlažen zrak.

Naši kraji bodo dlje časa na privetrni strani ciklona, kar pomeni več dni trajajoče deževje z vmesnimi krajšimi prekinitvami. Po trenutno dostopnih izračunih bo v sredo nad južnim Jadranom nastal sekundarni ciklon, ki bo nato potoval proti severu in se "ustavil" v Tržaškem zalivu. Količina padavin ne bo majhna, vendar pa verjetno večjih težav zaradi dežja ni pričakovati, saj je morje vseeno še hladno in zato ne bo toliko vodne pare v zraku kot v jesenskih mesecih, ko bi verjetno po večini Slovenije šteli tromestne številke v količini padavin. Pričakuje se okoli 30-50mm dežja, na zahodu lahko tudi več. Meja sneženja bo visoko, sprva nad 2000m, proti koncu tedna bi se lahko malo spustila, vendar nižin ne bo dosegla.

Sekundarni ciklon v severnem Jadranu. Vir: http://www.weathercast.co.uk

Napoved vremena, 17. 12. - 21. 12. 2014

Danes ponoči bomo še pod vplivom plitkega ciklona nad Jadranom, zato bo ponekod še rahlo deževalo. Proti jutru bodo padavine že ponehale, le ponekod na jugu bo še lahko padla kakšna kaplja dežja. Zaradi majhne intenzitete se tudi meja sneženja ne bo kaj dosti spustila, mogoče bi kje na jugu lahko malo pocukralo nad okoli 900 m, omembe vredne snežne odeje ne bo. Jutri tekom dneva se bo ciklon napolnil, dolina bo hitro odšla proti vzhodu, od zahoda pa se bo nad osrednjo Evropo in naše kraje razširil Azorski anticiklon, ki bo predvsem v višinah prinesel precej topel zrak. V četrtek in petek bo v višjih legah večinoma sončno, občasno bo na nebu nekaj več visoke oblačnosti, po nižinah pa se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost, temperature bodo malo nad 0°C, v višjih legah pa okoli 10°C, ob sončnem vrremenu tudi več.

V soboto se bo našim krajem od severozahoda bližala višinska dolina s hladnejšim zrakom. Postopno se bo pooblačilo, ponekod na zahodu bo lahko rahlo deževalo. Predvidoma v noči na nedeljo nas bo prešla hladna fronta, ob prehodu bo lahko za kratek čas snežilo tudi do nižin, vendar pa bo padavin hitro zmanjkalo, saj bo zapihal okrepljen severozahodni veter, kar za nas pomeni hiter prehod fronte in tudi razjasnitev za njo. Ohladitev bo kot kaže zelo prehodne narave, že v začetku drugega tedna se kaže možnost ponovne razširitve Azorskega anticiklona nad osrednjo Evropo in ponovitev scenarija iz tega tedna s toplim vremenom v višinah ter meglo po nižinah. Obilnejšega sneženja v tem koledarskem letu, kot zaenkrat kaže, ni pričakovati.

Na zgornji sliki je vertikalni presek za Ljubljano (model ALADIN). Lepo je viden vlažen zrak in posledično megla po nižinah. Vir: ARSO, meteo.si.

Napoved vremena - 9.12. - 14. 12. 2014

Po več tednih oblačnega in deževnega ter vlažnega vremena se nam kot kaže obetata dva ali trije dnevi večinoma suhega vremena, tudi sonca ne bo manjkalo. Danes so nad nami še vztrajali ostanki oblačnosti, ki jih je prinašal odcepljen ciklon nad južnim Balkanom in Sredozemljem. Na Primorkskem je pihala zmerna do močna burja, ki je že in bo še slabela. Ponoči se bo povečini zjasnilo, zato bo temperatura pričela hitro padati. Proti jutru bo po nižinah lahko nastala plitva megla, najnižje temperature bodo od -4°C do -1°C, na Primorskem okoli 4°C, v alpskih dolinah do -8°C. Jutri bo tako večinoma jasno, ogrelo se bo do okoli 4°C. Tudi v četrtek bo vreme podobno, le da bo občasno na nebu nekaj več oblačnosti. V petek se bo vreme spet pričelo spreminjati, zapihal bo jugozahodni veter, zato se bo na zahodu pooblačilo, proti vzhodu pa bo še večinoma sončno. V soboto bo v zahodnih, hribovitih krajih večinoma oblačno ali megleno, občasno bo rahlo deževalo ali rosilo, v vzhodni in deloma osrednji Sloveniji pa bo večinoma suho, predvsem na vzhodu bo tudi nekaj sonca, pihal bo jugozahodni veter. Meja sneženja bo nad 1500 m nad morjem, sneženja po nižinah pa vsaj do začetka naslednjega tedna ni pričakovati.

Slika 1: vremenska slika za soboto, 13.12. 2014, vir: www.wetterzentrale.de

Večinoma suho vreme se bo še nadaljevalo

Zadnjih nekaj dni je bila vremenska slika bolj ali manj vsak dan zelo podobna, od vzhoda je pritekal razmeroma hladen in predvsem vlažen zrak, zato je nad večjim delom države prevladovalo večinoma oblačno vreme, na zahodu pa pretežno jasno s šibko burjo. Danes se je situacija obrnila, nizka oblačnost v notranjosti bo počasi razpadla, hkrati pa se bo na zahodu pooblačilo, nad morjem pa so že nastale posamezne plohe. Jutri bo zapihal tudi JZ veter, ki bo prinesel s seboj postopno toplejši in tudi bolj vlažen zrak.

Kar nekaj naslednjih dni bo situacija obratna kot do danes, na zahodu večinoma oblačno, v višjih legah tudi megleno, občasno bo lahko rahlo deževalo ali rosilo. V osrednji Sloveniji bo zdaj več, zdaj manj oblakov, padavin ni pričakovati. Proti vzhodu se obeta lepše vreme, tam bo precej sonca in zaradi toplega zraka v višinah se bo lahko tudi kar lepo ogrelo, ponekod tudi do 25°C ali še kakšno višje.

Ciklonsko območje z višinsko dolino se bo kot kaže zadrževalo in obnavljalo nad severnim Atlantikom, nad nami pa se bo zadrževal Azorski anticiklon. Taka postavitev lahko traja precej dolgo, tudi teden ali dva. Kakšne omembe vredne ohladitve zaenkrat ni na vidiku.