Nevihtna sezona 2018, v slikah

Pripravil: Matej Štegar

Letošnja nevihtna sezona je bila nekoliko manj burna kot pretekla, pa vendar je ponudila kar nekaj fotogeničnih struktur neviht in strel. Vseeno je nastalo nekaj močnejših neviht, ki so povzročile tudi materialno škodo. Najbolj na udaru je bila kot ponavadi severovzhodna in jugovzhodna Slovenija.Nekaj močnejših neviht je bilo tudi drugod po državi, vendar v bistveno manjšem obsegu.

Najmočnejša neurja:

2.5.2018- Na območju Prekmurja so nastajala močnejša neurja s točo premera do 7cm! Na območju Dubrovnika,Žižkov itd., je padlo med 100-130mm padavin v kratkem času!

4.5.2018- So Podravje(Ptuj), zajela številna močna neurja s točo, ki so se v pasu od Haloz, Ptuja ter Maribora obnavljala več ur. V 12-urah je zlasti na območju Ptuja padlo izjemnih 100-160mm padavin, ter povzročilo hudourniške poplave in kar nekaj škode.

8.6.2018- Območje Črnomlja je popoldan zajelo silovito neurje z rekordno debelo točo v premeru 10-12cm!. Povzročena je bila velika materialna škoda. Tudi severovzhod je proti večeru zajelo silovito neurje z silovitimi nalivi, viharnimi sunki vetra do 100km/h in drobno točo. Nastalo je kar nekaj materialne škode. Tudi ostali del Slovenije so zajele močnejše nevihte, vendar večje škode ni bilo. Najbolj mirno je bilo na severozahodu.

12.6.2018- Popoldan in zvečer so po državi nastajale močnejše nevihte s točo. Zlasti na območju Trbovelj in Litije je padlo tudi okoli 100m padavin v kratkem času.

Bilo je še kar nekaj močnejših neviht, ki pa večje materialne škode niso povzročila.

V objektive naših predanih lovcev na nevihte, in ostalih uporabnikov foruma, se je v temi FOTOGALERIJA nabralo 436 slik.

Izbral sem 100 najzanimivejših slik, ki so razdeljene po mesecih.

 

April

Nevihta na območju Maribora 16.4.2018 Foto:Jernej Lipovec

nevihta na obmoju maribora 16.4.2018 jernej lipovec portal 2

 nevihta na obmoju maribora 16.4.2018 jernej lipovec portal 3

Nevihta na območju Maribora 16.4.2018 Foto:Robi Dolničar

 nevihta na obmoju maribora 16.4.2018 robi dolniar portal 1

Preberite več: Nevihtna sezona 2018, v slikah

Pestro vremensko dogajanje v Istri, med 31.8-1.9.2018

Vremelovci:Matej Štegar, Jernej Lipovec in Domen Svetlin

Avtor slik in besedila: Matej Štegar

V petek sva se z Jernejem, zopet odpravila na lov za nevihtami v Istro. Malo pred 16 kreneva z Maribora. Cilj je tokrat bil Socerb, saj sva upala da se ponovi sobota 25 avgusta, ko so bile res lepi udari strel. Na Socerbu se dobimo še z Domnom, kasneje se nam pridruži še uporabnik Zevs foruma neurje. Pihala je tudi šibka burja, kar je bil slab znak za nevihte. Nad morjem je bil večji padavinski pas, ki je imel le nekaj udarov strel. Ko se je padavinski pas pomaknil nad Furlanijo, se je za njim sprožila ploha, ki je kmalu prerasla v supercelično nevihto. Malo še počakamo, da vidimo kam se bo pomikala nevihta, a kaj kmalu je bilo jasno da bo potrebno it v Istro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ustavimo se malo pred krajem Červar-Porat. Žal nismo našli najbolj primerne lokacije za slikat, pa tudi časa za iskanje boljše ni bilo. Pogled na supercelično nevihto, ki je počasi slabela.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preberite več: Pestro vremensko dogajanje v Istri, med 31.8-1.9.2018

Istra in Primorska 24-26.8.2018

Vremelovci:Jernej Lipovec, Matej Štegar, Aleš Rozman in Domen Svetlin

Avtor naslednjih fotografij in besedila je Jernej Lipovec

Veliko akcije, blizu 1000 prevoženih kilometrov, epska utrujenost in malo uporabnih fotk bi bil povzetek tokratnega lova na nevihte po Istri.
Zgodilo se je to, česar smo se vsi po tihem bali- mess celic nad Jadranom in slabo organizirane nevihte, za nameček pa še strele v dežni zavesi. Na Primorsko smo se odpravili v petek popoldan, saj so modeli še dan prej kazali obilo proženja v zgodnjih jutranjih urah v soboto. Prva postaja je bil, zdaj že tradicionalni kebab v Luciji. Ker je radar prikazoval zgolj ostanke neviht nad Benečijo in rahel dež nad morjem smo se odločili, da gremo na pivo v Portorož in pustimo avto v Luciji. Ko smo bili tik pred tem, da naročimo drugo rundo smo opazili prvi blisk. Pogled na blitzortung je razkril, da se je v Tržaškem zalivu eksplozivno sprožila prva nevihta. V minuti plačamo in sledi cca 2km sprint do avta in na Belvedere. Seveda smo prepozni in čez 15 minut lahko na Facebooku že beremo objave o pozitivkah, ki so tolkle v zaliv.
Zapeljemo se do Socerba, kjer pogledujemo po šibki nevihti nad Beneško laguno, ki vsake toliko vrže par strel. Ura je že skoraj 3, zato Aleš in Matej zaspita v avtu, z Domnom pa še dežurava, ker ne moreva zaspat. Ob cca 3:30 se pripelje avto s francosko registracijo in gledamo kaj hudiča počne zgoraj ob tej uri. Nato francoza pristopita do naju in naju vprašata, če čakamo nevihte. Izkazalo se je, da sta že dlje časa opazovala fotografije iz Socerba in ob tokratni dobri napovedi sta se odločila, da se pripeljeta v Slovenijo na lov. Izmenjali smo mnenja o situaciji in modelih ter malo predebatirali o preteklih lovih in sezoni nasploh. Malo po četrti uri se je nekje pri Gradežu sprožila manjša nevihta, zaradi katere smo vsi potegnili opremo iz avtov, a več kot par oddaljenih strel ni dala. Drug drugemu zaželimo srečo in gremo v avto, saj je ob rahli burji in 18C kar hladno.Okoli 6h se nekje na sredini Jadrana sproži prva nevihta, ki ima smer nekako na Rovinj, zato se v trenutku odpravimo v Istro. Nevihta dobesedno ponori s strelami, severno od nje pa se prožijo nove celice, za katere predvidevamo, da se bodo združile v močno nevihtno linijo, ki bo nekaj časa stagnirala nad morjem, nato pa pospešila proti obali. To se dejansko tudi zgodi, a na našo nesrečo ta linija ni tako organizirana, kot bi si želeli. Dobimo sicer shelf cloud, ki pa ni nič posebnega. Še najbolj nas navdušujejo močno zelenkaste barve dežne zavese. Fotografije so večinoma panoramske, nekaterih nisem mogel zravnat, ker sem se malo uštel pri razmerju nebo-tla.

rovinj 25.8.2018 jernej 1

rovinj 25.8.2018 jernej 2

rovinj 25.8.2018 jernej 3

rovinj 25.8.2018 jernej 4

Preberite več: Istra in Primorska 24-26.8.2018

Socerb v noči iz 13. na 14.8.2018

Vremelovec: Jernej Lipovec

Letošnja sezona je bila do zadnjih dveh lovov zelo skopa s strelami. Veliko je bilo situacij, ko je neprestano bliskalo v oblakih, CG razelektritev pa praktično ni bilo, ali pa so bile le-te globoko v dežno zavesi. Podobno se je pričel večer 13.8. S kolegom sva zvečer, po hitrem pogledu na radar nahitro spakirala in se odpravila na Socerb. Iz Benetk se je Tržaškemu zalivu namreč približevala nevihtna linija.
Prve bliske opaziva nekje pri Postojni, a so dokaj redki. Linija ob prehodu čez Jadran žal hitro slabi. Ker sva že tam in ker so nekateri modeli kazali proženje tudi južneje od te linije se vseeno peljeva dalje, na Socerb. Dejansko se v zaledju Kopra na hitro sproži nova celica, ki je v tem času povsem izolirana, tako da je njen steber zelo dobro viden. Seveda takoj usmerim fotoaparat v tisto smer, v upanju da bo vrgla iz sebe kako pozitivko. Nekajkrat posveti v oblaku, nato pa res iz stebra poči nekaj lepih strel.

radar anim 13.8.2018 1

radar anim13.8.2018 1

radar anim 15

Socerb v noči iz 13. na 14.8.2018 jernej 1

Preberite več: Socerb v noči iz 13. na 14.8.2018

Supercelični nevihti na območju Gradca, in razelektritve na SZ Hrvaške 10.8.2018

Vremelovci:Matej Štegar, Jernej Lipovec in Aleš Rozman

Po dolgem času je bilo spet nekaj akcije. Modeli so bili glede proženja dokaj neusklajeni. Visokoresolucijski model WRF je dajal največ proženja v južni Avstriji. Tudi vetrovno je bilo dobro. Ob 13 uri se z Jernejem dobiva v Trčovi pri Malečniku, kjer še pogledava modele in opazujeva radarsko sliko padavin. Radar kaj kmalu pokaže SZ od Gradca prvo močnejšo nevihto. Počakava še par frejmov, da vidiva če nevihta zavija v desno. Kaj kmalu se potrdi da gre za supercelično nevihto. Hitro pobaševa stvari v avto in kreneva proti Gradcu. Na srečo se je nevihta dokaj počasi premikala. Kljub nekoliko povečanemu prometu sva jo ujela pri letališču.

Hrvaški radar je en frame, kazal tudi V-izrez(HOOK ECKO). Odboji pa so bili do 65dbz

 

 

 

 

Iščeva primerno lokacijo.Ustaviva se ob letališču.

 

Kmalu se pokaže HP supercelica ter wall cloud, ki je bil bolj zakrit, med hribi. Žal je bila vidljivost slaba. Pa tudi nevihta je bila malce preveč severno, vožnja naprej v mesto pa itak ni bila smiselna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preberite več: Supercelični nevihti na območju Gradca, in razelektritve na SZ Hrvaške 10.8.2018

Nevihtno dogajanje na območju Lipnice(Avstrija), ter večerna nevihta na območju Slovenskih Konjic in Slovenske Bistrice 7.8.2018

Vremelovci:Jernej Lipovec, Matej Štegar, Matic Cankar in Robi Dolničar

Avtor nasledjih slik:Jernej Lipovec

Popoldan sem se zapeljal na lov v Avstrijo in pofotkal precej močno celico v bližini Lipnice. Lepi so bili zelenkasti odtenki, ki so nakazovali na prisotnost toče. Poskusil sem tudi s fotografiranjem dnevnih strel, ki so, izjemno razvejane, tolkle slab km stran od mene na suho. Žal sem dobil le povratne udare, zato teh fotografij ne bom lepil. Naslednja nevihta je prišla že ob primerni svetlobi za fotografiranje strel, a sem izgubil preveč časa z iskanjem lokacije za fotografiranje (povsod polja koruze in naselja), tako da sem ponovno zamudil izjemno razvejane bližnje strele. Zvečer je sledila tolažilna nagrada v obliki oddaljenih CG strel v smeri Pohorja, iz gričev nad Malečnikom. Nekaj se je sicer ujelo, ostaja pa grenak priokus, ker vem da je bila tokrat priložnost za (bistveno) več, kar se tiče strel, s katerimi letos res nimam sreče.

radar anim 7.8.2018

Mocna nevihta pogled z Lipnice Avstrija 7.8.2018 jernej 1

Mocna nevihta pogled z Lipnice Avstrija 7.8.2018 jernej 2

Mocna nevihta pogled z Lipnice Avstrija 7.8.2018 jernej 3

Mocna nevihta pogled z Lipnice Avstrija 7.8.2018 jernej 4

Preberite več: Nevihtno dogajanje na območju Lipnice(Avstrija), ter večerna nevihta na območju Slovenskih Konjic...

Nevihta v okolici Ptuja, ter pogled na redko lunino mavrico 26.7.2018

Vremelovec: Matej Štegar

Pogled z Ptuja na enocelično nevihto nad Dravskim poljem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preberite več: Nevihta v okolici Ptuja, ter pogled na redko lunino mavrico 26.7.2018

Fotogenična nevihta pri Slovenski Bistrici, 25.7.2018

Vremelovec:Jernej Lipovec

V sredo popoldan ponovno ni šlo brez neviht. Nekaj po 16h sem nepričakovano opazil črnino proti severu, po pregledu radarja pa je bilo jasno, da moram takoj na teren če želim kaj ujet. Prekinem s pakiranjem za dopust in že pičim na Meljski hrib. Tam pa razočaranje, samo črnina in dežna zavesa, pred katero žgejo CGjke (seveda spet podnevi). Odpeljem se na drugo stran hriba, kjer je pogled še proti severu, če bi bila tam slučajno kaka struktura, a tudi tu nula. Že mislim it domov, ko radar pokaže konkretno bulo v smeri Pohorja, zato pospešim proti letališču. Na polju se odpre pogled na robusten shelf, ki pa se že zaletava v Pohorje, tako da vozim kolikor le gre hitro proti Slovenski Bistrici, saj po tihem pričakujem, da bi na zavetrni strani sprožilo kaj novega. To se tudi zgodi, naenkrat opazim novo močno dežno zaveso v smeri Slovenskih Konjic. Za pregled radarja seveda ni bilo časa, raje sem se skoncentriral na vožnjo, da bi čimprej našel kako dobro lokacijo za fotografiranje. Iz druge strani se mi je hkrati približeval še shelf cloud, ki pa je že izgubljal na obliki. Nekoliko se mi "userje", ko na pamet najdem zelenico zahodno od Bistrice in začnem fotkat.

Radarska slika padavin v času slikanja nevihte na območju Slovenskih Konjic.

25.7.2018 1

Kasneje so se močnejše nevihte preselile tudi na jugovzhod države, kjer je klestila tudi toča.

25.7.2018 2

25.7.2018 3

Preberite več: Fotogenična nevihta pri Slovenski Bistrici, 25.7.2018