Lov za superceličnimi nevihtami na SV Avstrije in jugu Češke 26.6.2020

Avtor reportaže:Matej Štegar

V petek zjutraj sva se z Jernejem podala prvič na lov na severovzhod Avstrije in jug Češke. Modeli so kazali odlične vetrovne pogoje,energije je bilo med 1200-2000 j/kg,heličnosti do 300. Modeli so kazali na izolirane celice, na območju Dunaja, ter na jugu Češke.

Radarska slika Češkega radarja.Prva supercelična nevihta na območju Dunaja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na začetku je še bila LP supercelica.Ta celica je nastala v zelo kratkem času. Poslikava in se odpeljeva proti vzhodu v smeri letališča.Saj naju kmalu zajamae naliv z nekaj toče.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lepo viden mezociklon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celica kmalu preraste v klasično supercelično nevihto. Lepo viden izjemen rain foot, oziroma nevihtni piš. Lepo se hladen zrak skupaj z padavinami razlije po območju.Sunki vetra so bili okrog 100 km/h, toča pa do 4cm premera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celica je začela razpadat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogled na razpadajočo celico v smeri letališča.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čeprav se je z SZ Dunaju bližala nova supercelica,se vseeno odločiva da se zapeljeva na Češko,kjer so bili malce boljši pogoji. Na radarju pa je bilo v okolici Znojma že opazit prve strele.Zaradi prve celice,sva bila knap z časom, pa tudi promet skozi Dunaj je bil gost. Na srečo je bila celica dokaj počasna pa še raight mover supercelica je bila in je imela smer proti meji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ker sva bila prvič na Češkem sva se lovila glede lokacij,na srečo najdeva nekaj na hitro v kraju Lednice.Lepa klasična supercelica z ogromnim wall cloudom, ki se je vlekel skoraj po tleh. Celica je imela tudi  HOOK ECKO,kar je nakazovalo na povečano možnost tornada.

Žal je bila vidljivost zarad vlage in sonca slaba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Malce sva bila preveč južno,da bi se bolje videl wall cloud,zato se odpeljeva malce proti severu,kjer je teren čedalje boljši.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celica kmalu žal začne slabet. Odpeljeva se še malce naprej do kraja Velké Bílovice, v upanju da se ujamejo kake strele. Žal ni bilo sreče,je pa se vseeno naredil lep sončni zahod, ob izjemno lepi pokrajini, kot je južna Moravska.