Lov za superceličnimi nevihtami na severovzhodu države, ter na obali 3.6.2020

Avtor reporta:Matej Štegar

 

Po zelo  slabem začetku nevihtne sezone, smo le dočakali nekoliko bolj dinamično vreme. Vremenski modeli so kazali za severovzhod solidne vetrovne pogoje za kaj bolj fotogeničnega.Ob 10 uri se v Mariboru dobimo in krenemo proti Prekmurju,saj je severno od Goričkega že nastala nevihta,ki je imela smer proti Prekmurju.Ustavimo se v kraju Turnišče, kjer imamo lep pogled na klasično supercelično nevihto. Zaradi bolj suhega zraka pri tleh so bile baze oblakov dvignjene.

 

Prestavimo se par km južneje.
Pogled na lepo dežno točo nosno zaveso. Škoda edino da niso strele udarjale pred dežno zaveso. Na splošno pa je bilo CG-jevk zelo malo. Večinoma vse v oblakih.

 

 

 

 

 

 

 Prestavimo se v vinorodni okoliš(Kog pri Ormožu)

 

 

 

Pogled v smeri Varaždina na čudovito celico z zelo lepo točonosno zaveso. Ta celica je spustila tudi en lep funnel cloud,a je bil daleč.

 

Gremo v smeri Ptuja,kjer gremo na pijačo in nekaj pojemo. Radar kaže  severozahodno od Goričkega lepo celico, ki se krepi, in je imela smer proti Prlekiji. Hitro krenemo proti Murski Soboti. Na srečo je bila supercelica dokaj počasna. Zaradi dobre vidljivosti smo strukture videli že z območja Desternika.

 Najdemo dobro lokacijo v kraju Vučja vas.Pogled na klasično supercelično nevihto.

 

 

 

 

 

 Modeli so kazali večerno akcijo na obali,zato smo ob 19 uri krenli proti Socerbu.


Sprva je bilo veliko oddaljenih bliskov vse v oblakih. Kasneje se je ob približevanju nevihtne linije, začele pojavljat cg-jevke.

 

 

 

 

Po številnih poskusih, da bi z Socerba ujel dobro fotko strele, se je tokrat le posrečilo. Čeprav sem ta najlepšo zgrešil,oziroma sem prepozno pritisnil na prožilec. So jo pa dobili kolegi.