Razelektritve predfrontalne nevihte,Škofja Loka, Furlanija in Primorska 21-22.06.2018

Vremelovci: Dejan Košir, Matic Cankar in Robi Dolničar

Predfrontalne nevihte so se predvsem v SV delu Slovenije začele pojavljati že v popoldanskem času. Na področju osrednje Slovenije ni bilo pričakovati omembe vrednih neviht. V večernih urah so se nevihte prožile na severni strani Karavank, začenši v okolici Celovca. Opazujem svetlikanje v oblakih za Kočno in Grintovcem, hiter pogled na radarsko sliko daje upanje, da se bo zadeva premaknila na slovensko stran. Po prehodu Kamniško-Savinjskih Alp se nevihtni sistem okrepi. Počasi se odpravim na hrib nad vasjo, kjer imam pogled na večji del Ljubljanske kotline. opravim kratek pogovor z Robijem, ki skupaj Maticem lovita nevihto v Furlaniji. Nekaj posameznih udarov strel le ujamem kljub močni dežni zavesi. Z izkupičkom sem zadovoljen, saj nisem pričakoval praktično nič. Po dolgem času sem se le odločil objaviti kratko reportažo, saj nimam prav veliko prostega časa.

radar anim 1 21.6.2018

radar anim 21.6.2018

Razelektritve predfrontalne nevihte na območju Skofje loke 21.06.2018 dejan kosir 1

Razelektritve predfrontalne nevihte na območju Skofje loke 21.06.2018 dejan kosir 2

Razelektritve predfrontalne nevihte na območju Skofje loke 21.06.2018 dejan kosir 3

Razelektritve predfrontalne nevihte na območju Skofje loke 21.06.2018 dejan kosir 4

Razelektritve predfrontalne nevihte na območju Skofje loke 21.06.2018 dejan kosir 5

Razelektritve predfrontalne nevihte na območju Skofje loke 21.06.2018 dejan kosir 6

Razelektritve predfrontalne nevihte na območju Skofje loke 21.06.2018 dejan kosir 7

Razelektritve predfrontalne nevihte na območju Skofje loke 21.06.2018 dejan kosir 8

 

Avtor slik: Matic Cankar

Zvečer se slišiva z Robijem in ker domnevava, da so najboljše možnosti za ulov kakšne strele nad Primorskem in v sosednji Italiji, se okoli 20.30 odpraviva na zahod. Med potjo sva sklenila, da bo najin začetni cilj nekje okoli Vidma (Udine), nato pa postopno proti jugu, v kolikor bi šlo vsaj za silo po modelih, ki pa niso bili sklepčni v smislu proženja proti jugu. Nekateri so bili pravzaprav suhi do jutra. Tudi pogoji so bili na žalost marginalni, zato so bile najin poglavitni cilj strele, saj struktur ni bilo pričakovati. Peljeva se proti Gorici, ko vidiva, da se na radarju nevihta nad Alpami postopno pomika v smeri Vidma, kar potrdi najin prvotni cilj. Hkrati opazujeva, kaj se dogaja v osrednji Sloveniji, ko se iznad Celovca bliža nek nevihtni sistem, ki je imel smer proti Celju ali Savinjski dolini. Zadevo odmisliva, ker sva sedaj že all-in v Furlaniji. Peljeva proti severu, nevihta pa se vedno bolj "sveti". Najdeva nek prostor severno od mesta Cividale del Friulli (Čedad) in pričneva s fotkanjem. Razelektritve so razmeroma redke, vendar je med njimi precej CG strel:

Nevihta zvečer v Furlaniji Cividale del Friulli 21.6.2018 matic cankar 1

Nevihta zvečer v Furlaniji Cividale del Friulli 21.6.2018 matic cankar 2

Nevihta zvečer v Furlaniji Cividale del Friulli 21.6.2018 matic cankar 4

Nevihta zvečer v Furlaniji Cividale del Friulli 21.6.2018 matic cankar 3

Med slikanjem vidiva, da se je nad osrednjo Slovenijo sprožil velik multicelični sistem, ki ga ni predvidel noben model, ki sem jih pogledal. Malo naju stisne, saj bi lahko bila dosti bližje domu in se prav tako naslikala strel. Hkrati sva na vezi tudi z Dejanom, ki je bil ta čas v Škofji Loki in je slikal omenjene strele. Spet se osredotočiva na najino nevihto, ki kmalu omaga in se zaleti v Posočje, midva pa vidiva, da bo potrebno na jug, saj se je nepričakovano nad morjem sprožilo nekaj ploh, ki so se postopno krepile in združevale v večji sistem. Tako malo po polnoči kreneva proti Kopru, kamor prispeva okoli uro in pol kasneje. Ker je sistem nad morjem zelo slabo organiziran in ne preveč močan sva v dilemi kam iti, da bova na čim boljšem položaju za slikanje strel, ki bi morebiti prišle preko morja. Ker je že precej pozno, zjutraj pa je treba v službo se mi ne gre voziti v Istro, zato skleneva, da poskusiva s slikanjem z lokacije nad Črnim Kalom, kjer je dober pogled na morje. Sistem se zelo počasi približuje, vidiva bliske v daljavi, ki postajajo vedno bližji. Vmes pa dobesedno vsakih 15 min ena CG strela zunaj dežja, ostalo pa samo CC razelektritve. Zato prilagam samo dve sliki strel, ker jih dosti več tudi ni bilo.

22.6.2018 zgodaj zjutraj

pogled z Crnega kala v smeri morja zgodaj zjutraj 22.6.2018 matic canakr 1

pogled z Crnega kala v smeri morja zgodaj zjutraj 22.6.2018 matic canakr 2

Okoli pol štirih zjutraj naju naposled zajame rahel dež, zato zaključiva in se odpraviva domov. V Ljubljani sva čez eno uro.