Supercelični "outbreak" v vzhodni Sloveniji in SZ Hrvaške 8.6.2018

Vremelovci: Matej Štegar, Jernej Lipovec, Matic Cankar.

Ob 12:30 smo se z Alešem in Jernejem dobili na Ptuju, kjer smo se ohladili z pivom. Malo po 13 uri krenemo proti Karlovcu, kjer je bil naš primarni cilj. Na poti zlasti čez Puhov most je bila velika gneča. Na meji na srečo ni bilo tako hudo, čakali le cca. 15 minut. Malo čez mejo opazimo na radarju prvo nevihto na območju Ogulina, ki je postajal vse močnejša, in imela smer proti Črnomlju. Ker je teren tam gričevnat, smo iskali na google mapsu primerno lokacijo. Aleš je našel, blizu meje odlično lokacijo v kraju Zaluka-Lipnička v občini Žakanje.
Tukaj smo imeli idealen pogled na mrcino

Avtor slik:Matej Štegar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Naša lokacija, označena na radarju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogled na izjemno supercelico z ogromnim wall cloudom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Še en hiter timelapse

 Timelapse

Usedemo se v avto, na kar hitro opazimo sumljivo vrtinčenje. Hitro pograbimo fotoaparate in začnemo šklocat. Adrenalin ob prvem pogledu na funnel cloud je stekel po žilah. Ali je šlo tudi za tornado ne bo nikoli jasno, morda je celo bil za par minutk na tleh.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hitro je razpadlo, viden je bil le še wall cloud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odpeljemo se nazaj v smeri Karlovca. Na hitro pred nami nastane nova left moverca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ena hitra z avta in bežimo pred točo, hrkrati pa šiščemo lokacijo z katere bi lahko slikali. Do prvotne lokacije se ni izšlo ker so nas kmalu zajele močne padavine. Supercelica pa je že izgubljala na obliki.

Kraj Ribnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Za supercelico, ki je potovala, domala po avtocesti med Karlovcem in Zagrebom pa nismo mogli, saj bi se zapeljali direkt v točo.

Kasneje smo se odpeljali po avtocesti do Varaždina, da bi ujeli sup na Ptujem. Sprva smo še bili dovolj hitri, kasneje ko pa se je zagrebška sup združila z Ptujsko pa je linija podivjala, in ji nismo več mogli slediti. Z avta sem uspel naredit le dve fotki te supercelice.

Radar in lokacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V kraju Velika Nedelja poskušamo ujeti shelf cloud, ki pa je hitro razpadel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gasilci so imeli polne roke dela. Veliko je bilo poplavljenih hiš, kamenja in blata na cestah.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Še nekaj slik od supercelice z Ptuja(Avtorji: Damijan Kozel , Edvard inTomaž Štegar)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Avtor slik:Jernej Lipovec

 

Tokrat smo bili lovci res dobro razpršeni po terenu, praktično vsaka ekipa je bila na svoji celici. 
Mi smo lovili črnomaljsko mrcino, ki je iz sebe stresala 10-12cm debelo točo. To bi lahko bila za Slovenijo dejansko rekordno debela toča, a verjetno ni zapisov/ beleženja tovrstnih rekordov. Supercelica je iz sebe za približno 5 minut spustila dokaj velik funnel (vrtinec), za katerega je čisto možno, da je bil nekaj časa celo na tleh. Pa gremo na fotografije...Ko smo prispeli na lokacijo, nekaj kilometrov od SLO-HR meje, nas je tam pričakal pogled na supercelico z velikim "wall cloud-om", ki pa ga je v tej fazi odspredaj še nekoliko zakrivala zavesa.

 jernej 8.6.2018 1

Zavesa se je s približevanjem celice umaknila in dobili smo pogled na celotno (epsko) strukturo. Zadeva je v živo izgledala povsem ameriško...

 jernej 8.6.2018 2

jernej 8.6.2018 3

jernej 8.6.2018 4

Nevihta nas počasi obide po zahodni strani.

jernej 8.6.2018 5

jernej 8.6.2018 6

Nato se na naše presenečenje znova pokaže wall in iz sebe spusti vrtinec. Fotoaparate smo imeli že v prtljažniku, zato je trajalo minuto ali dve, da smo ponovno začeli fotkat in ga nismo dobili več v najlepši fazi, ko je morda bil tudi na tleh.

jernej 8.6.2018 7

jernej 8.6.2018 8

jernej 8.6.2018 9

Funnel izgine, nekaj časa opazujemo še wall iz zadnje strani.
Razmišljamo kako naprej, južno od Karlovca je namreč prišlo do šolskega split-a, mi pa smo bili ravno vmes med supercelicama. Desna se vleče po avtocesti proti Zagrebu in če bi jo želeli prehitet bi morali skozi njeno jedro. Ko smo videli fotografije toče v Črnomlju se nam to seveda ni zdelo najpametnejša ideja. No, na koncu se je izkazalo da je ta celica trosila točo le do cca 4cm premera, kar pomeni da bi nekako še prišli skozi njo. Tukaj je fotografija levo premikajoče se supercelice od tega split-a. Dobro oko bo opazilo močne updraft stebre in nizek wall cloud nad hribi.

jernej 8.6.2018 10

Kasneje smo se dobili z drugo ekipo pri Zagrebu, nekaj pojedli in lovili še tisto pri Varaždinu, a večjega uspeha več nismo imeli.
Vsekakor dan, ki gre v zgodovino. Tukaj še timelapse prve supercelice, posnet s telefonom.

Timelapse

Avtor slik:Matic Cankar

Tokratna situacija je bila potencialno nevarna zaradi več faktorjev, ki so se sestavili ravno nad našimi kraji. Šlo je za kombinacijo boljših vetrovnih pogojev - posledično striga, velike vlažnosti - veliko energije in mehanizem dviga, ki je prišel v obliki odcepljenega jedra hladnega zraka od zahoda. Sam sem imel bolj ali manj že v glavi splanirano, da bo potrebno verjetno iti na lov proti vzhodu, saj naj bi se nevihte oblikovale v nevihtno linijo, ki se naj bi organizirala nekje pred Trojanami in potovala proti Madžarski. Naslednji dan pa je prinesel malenkostno presenečenje v smislu, da je nad zahodno polovico države segalo nakovalo MCS sistema nad Italijo, ki je tu vztrajalo večji del dneva. To je bil tudi vzrok za manjše sončno obsevanje in segrevanje in zato tudi močnejšo zaporno plast. To mi potrdi, da bo potrebno iti takoj po službi čim hitreje na vzhod.Tekom dneva se slišimo z Amadejem, Dejanom in Robijem, da vidimo, kdo od nas ima čas. Dejan in Robi sta v službi do 20. ure, zato ostaneva midva z Amadejem. Okoli 15. ure ga pokličem in čez kakšno uro sva na poti na vzhod. Zaradi prometne konice padeva v gnečo na Ljubljanski obvoznici in na razcepu Zadobrova in s tem izgubljava dragocene minute, saj so se vmes nevihte že dodobra razbohotile, med drugim je supercelica že razdejala Črnomelj in Belo Krajino. Vmes med počasno vožnjo v koloni sem bil že skorajda prepričan, da bi bilo bolje ostati v Ljubljanski kotlini in počakati, da pridejo nevihte iz juga do sem, saj so se tudi nad Reko sprožile prve nevihte. Vseeno po nekaj minutah tehtanja raznih možnosti prevlada odločitev za nadaljevanje poti na vzhod, pa tudi promet je spet stekel. V planu sva imela, da poskusiva ujeti nevihto, ki je šla iz Bele Krajine proti Ptuju, hkrati pa potem še skupek neviht iz Hrvaške. Med vožnjo sva opazila, da se je pred tem sistemom, nekoliko JV od Celja sprožila nova celica, ki se je hitro razdelila na dva ločena vzgornika, en je zavijal direktno nama nasproti.

2018 06 08 15 10 1

Vozim kolikor hitro se da v povečanem prometu, vseskozi pa naju moči rahel dež iz neke srednje oblačnosti, ki se je navlekla od juga. Malo pred izvozom Žalec že vidiva prve striacije omenjene nevihte, zato po hitrem postopku zapeljem na izvoz in potem par minut na slepo iščeva kakšno bolj odprto lokacijo ob cesti. Po čisti sreči naletiva na neko gostilno s parkiriščem in pred njo polje pšenice. Ker veva, da je to najboljše, kar bova dobila, ne razmišljava več in se vzameva v roke opremo, jaz pa pripravim še kamero za time-lapse.Prve fotke izgledajo takole:

matic 8.6.2018 1

matic 8.6.2018 2

Kmalu se prikažejo prvi obrisi znižane baze nad hribi južno od naju. Gre za wall cloud, ki je nad hribi še malo bolj izražen zaradi interakcije terena. Vmes se nama pridruži še @Drinky in skupaj opazujemo in fotkamo.

matic 8.6.2018 3

matic 8.6.2018 4

matic 8.6.2018 5

V tem trenutku je supercelica v svoji najbolj fotogenični fazi, zato poskušava z vsemi objektivi, tako s širokokotnimi kot zum objektivi. Še najboljše so izpadle širokokotne fotografije, kot je tale spodnja, kjer se lepo vidi celotna struktra:

matic 8.6.2018 6

matic 8.6.2018 7

matic 8.6.2018 8

Na tej povezavi se vidi še time-lapse te nevihte (predlagam, da nastavite kvaliteto na 2k ali 4k) :

Tu je nevihta že zelo blizu, zato se na hitro usedeva v avto in odpeljeva dva izvoza nazaj proti Trojanam, da ostaneva pred njo. Na žalost je nevihta precej izgubila na obliki, saj ni bilo praktično nobenega vetra, zato ni bilo striga in novega inflow-a s prave strani. Poleg tega je vseskozi rahlo deževalo iz že omenjene oblačnosti. Poslikava kar se da, preden morava naprej:

matic 8.6.2018 9

matic 8.6.2018 10

matic 8.6.2018 11

Nevihta razpade, midva pa se osredotočiva na vožnjo proti Ptuju in Dravskemu polju. Vmes vidiva, da za nama spet pokajo pozitivne strele, zato spet zavijeva z avtoceste na izvozu Dramlje in iščeva kakršno koli možnost pogleda na zahod. Najdeva jo na neki makadamski cesti proti vasi Razbor, kjer poskušava s slikanjem "iz roke". Meni uspe takoj na začetku ujeti eno strelo, nato eno zgrešim, ker je udarila desno od naju, nato pa ne ujamem nobene več. Verjetno ima Amadej kakšno bolje ujeto.

matic 8.6.2018 12

Še vedno sva v rahlem dežju, strele pa postopno ponehajo, zato se odpraviva naprej proti Ptuju. Malo pred izvozom Slovenska Bistrica opaziva, da se je na radarju nevihta, ki je metala pozitivke, zelo okrepila in se bo združila z južno supercelico nekje na območju Ptuja. Na ravnini pred Kidričevim ustaviva in se malo razgledava. Ker še vedno dežuje, je vlažnost skoraj 100%, je vidljivost zelo slaba. Z očmi razločiva trapezasto obliko supercelice nad hribi, s fotoaparati pa je vse enake, sive barve. Na spodnji sliki sem navil kontraste, da se približno vidi struktura.

matic 8.6.2018 13

matic 8.6.2018 14

matic 8.6.2018 15

matic 8.6.2018 16

matic 8.6.2018 17

Od tu naprej pa sva naredila prvo resno napako, in sicer, bil sem prepričan, da bo južna celica prevladala in šla nekoliko severno od Ormoža, zato poskusiva z vožno proti Ormožu. Malo pred Ormožem naju nevihta dohiteva, zato poskusim priti proti Središču ob Dravi, vendar zavijem narobe in pridem na mejni prehod Ormož. Od tu naprej nisva imela več druge izbire, kot da peljeva proti Varaždinu, saj je vzhodno od ceste jezero, preko njega pa ni mostov. Če bi šla nazaj, bi naju dobila toča. Peljeva torej proti JV, stalno v outflowu nevihte. Nevarnost toče je mimo, v Varaždinu pa se poskusiva usmeriti nazaj proti severu. Ker so možnosti cest omejene, morava peljati točno proti nevihti, ki je bila v svoji najmočnejši fazi. Vse ceste v tem delu Hrvaške potekajo skozi naselja, kjer ne morem voziti prehitro. Prideva malo pred mejni prehod Mursko Središče, ki pa ga je nevihta že zajela. Bila sva prepozna. Poskusiva še voziti po neki cesti na vzhod, kjer pa so spet sama naselja in nad nama se sprožijo nove nevihte, ki zalivajo cesto. Vidiva, da sva v izgubljenem položaju, zato malo počakava, da gre glavnina toče mimo ceste proti Murski Soboti, nato pa se odrpaviva nazaj proti domu. Voziva počasi, ker so vse ceste zalite z vodo, deža pa je padal tako močno, da se ni videlo ničesar. Na poti nazaj se ustaviva še pri izvozu Sv. Trojica, kjer vidiva prihajajoči sistem neviht s poskusom shelfa in nekaj strelami. Vse skupaj pridrvi zelo hitro nad naju, zato jaz ne ujamem ničesar pametnega. Amadej je ujel ta shelf, morda ga bo še naložil. Utrujena in zadovoljna z izkupičkom sva v Ljubljani ob polnoči. Zdaj pa gledamo novim priložnostim naproti.