Huda neurja na območju Podravja, pogled na supercelične nevihte z okolice Lenarta in Cerkvenjaka 4.5.2018

Vremelovca: Matej Štegar in Jernej Lipovec

Vsekakor je to bil do sedaj moj najuspešnejši lov na nevihte. Ob okoli 13:15 sem se v Mariboru dobil z Jernejem, z katerim sva čejsala na območju Lenarta(Zavrh) in v Cerkvenjaku. Za krajši čas sva se zapeljala v Prekmurje na območje Dubrovnika,Turnišča in Moravskih toplic, vendar je bilo potrebno it nazaj v okolico Lenarta. Doma je postaja zabeležila rekordno 24-urno vsoto padavin, in sicer je od 4 ure zjutraj(4.5.2018), do 4 ure zjutraj(5.5.2018), padlo 84,2mm padavin. Dne 4.5 je padlo 81mm padavin. Precej več padavin je bilo kakšen km vzhodneje, na Arso Ptuj 143,8mm(140,2mm 4.5.2018). Na Zevs Ptuj-Prelog pa kar 158mm(156mm 4.5.2018). Res ogromne razlike na majhnih razdaljah. Doma je padala 3 toča v velikost lešnika, na srečo ne veliko. Bolj je klestila na območju Ptuja, Hajdine, Slovenskih goric itd.

Video toče doma

Video

Prva nevihta, ki je med 13:30 in 13:45, spustila drobno točo in 6mm padavin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Animacija padavin ob prvih dveh ujetih supercelici z 20m stolpa v Zavrhu pri Lenartu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prva lepotica dneva z lepim wall loudom, ki je skoraj da drsel po tleh. Je pa bilo veliko vrtinčenja, a kakšnega lijaka žal ni uspela spustit, čeprav je bilo nekaj sumljivih formacij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Še SLO zastava da se ve, kje je slikano:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sumljivi izrastek ob norem vrtinčenju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Še zadnja slika prve supercelice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Greva z stolpa, a kaj kmalu zagledava novo sup, in spet šprint na stolp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bila sva na idealni poziciji, saj je le malo kapljalo, občasno pa je zapihal močnejši veter. Močna dežna zavesa je bila oddaljena le par km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pri Lendavi se prožijo plohe, zato skleneva da pičiva v Prekmurje. Ker sva sklepala da se bo le-ta na svoji poti okrepila. Zapeljala sva se to Dubrovnika ter do Moravskih Toplic. Vidne so bile posledice hudih neurij v sredo 2 maja. Za Podravje sva mislila da sta prvi supercelici pobrali vso energijo, a sva se motila, radar kaže da se je na območju Haloz in Ptujskega polja nevihta okrepila. Zato sva se odpeljala nazaj proti prvotni lokaciji. Prispela sva še glih pravi čas, za pot proti stolpu pa ni bilo več časa. Zato sva se ustavila na ravnici malo pred potjo na stolp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokaže se izjemna supercelica z noro rotacijo. Pogled na hrib Zavrh.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Začelo je deževat, čedalje več je bilo bližnjih udarov strel. Ztao je bil čas za pobeg na varno.

Odpeljeva se v smeri SV. Jurija ob Ščavnici, kjer imava pogled na to celico, ki izgublja na moči.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kmalu se južneje sproži nova supercelica. Hitro se odpeljeva bližje. Lovljenje med griči je zelo zahtevno, odločiva se da se zaplejava v Cerkvenjak. Najdeva solidno lokacijo. Kjer poslikama še zadnji dve supercelici. Naredim tudi timelapse.

animacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 supercelica v ozadju na levi se dela že 5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Pogled na novo sup

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timelapse. Žal sem en posnetek naredil z roke in je stresen, ampak se vseeno vidi rotacija.

TIMELAPSE

Ker je postajalo že dovolj temno sva se zapeljala do SV.Trojice, kjer sva imela pogled na vs estrani. Žal je bil oveliko strel med oblaki ali pa v dežni zavesi. Je pa bliskalo čisto v vsako smer neba,tako da nisi vedel kam usmerit fotoaparat.

Tile dve sta se ujeli, nič posebnega

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kmalu se je pojavil shelf cloud, ki se je lepo videl ob nenehnem bliskanju. Žal smo ob prihodu na boljšo lokacijo, shelf že malce oslabel.

 

 

 

Ura je bila nekaj čez 22 uro zvečer, čeprav je začelo prožit tudi v Prekmurju, nisva več imela energije za lov, pa še baterije so se mi skoraj da izpraznile. Ko sem se peljal z Maribora proti Ptuju, je bilo čedalje hujše. Ceste so bile na določenih odsekih poplavjene, polne blata in kamenja. Ob nenehnem bliskanju, se je lepo videlo poplavljena polja. Pod gradom Vurberk sem zapeljal v deročo vodo, tako da sem si utrgal sprenji del maske. Kot kaže pa je prišla tudi nekaj vode v motor. Do doma sem še le uspel prit. Prvi od dveh plazov na moji poti, na srečo je bilo prostora, da je šlo z avtom mimo.

Ena na hitro ob hudem nalivu. Se bolj slabo vidi.

Še posledice na območju Ptuja, kjer je bilo polavljenih več kot 200hiš(5.5.2018).

Potok Grajena, še nikdar ni bil tako visok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tukaj je drla voda 1m visoko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Še report od Jerneja.

Šlo je za zelo potencialno situacijo z vrednostmi CAPE med 1000 in 1500 J/kg, 30-40kt DLS in lepim povijanjem vetra v nižjih plasteh, kar je poskrbelo za vrednosti SREH tudi nad 200. Modeli so se dokaj dobro strinjali glede proženja v SV Sloveniji, nekoliko so zgrešili zgolj za Prekmurje, kjer do večera ni bilo nič pametnega. Za mene je bila neznanka tudi to, kako se bo obnesla JV-SZ smer neviht, s katero do sedaj nisem imel prav veliko izkušenj v naših koncih.
Prilagam računsko sondažo wrf-arw modela za SV.

Supercelicna avtocesta na Štajerskem 4.5.2018 jernej 1

Okrog 13h so se na hrvaški strani meje začele prožiti prve plohe in predvsem nevihte, ki so se ob prehodi v Slovenijo združile v večjo, a dokaj neorganizirano nevihtno linijo, brez kakih struktur (vsaj med MB in Lenartom). Z Matejem sva čakala na severni strani linije, pri Sv. Trojici, kjer je bilo največ možnosti da sproži kako tail- end celico. To se sicer ni zgodilo, je pa malo za to linijo na HR meji počila nova celica, ki se je po prehodu Haloz močno okrepila in na Dravskem polju prerasla v prvo supercelico dneva. Pričakala sva jo na razglednem stolpu v Zavrhu, ki nudi dober pogled v vse smeri. V napoto je bil le en oddajnik, a časa za iskanje druge pozicije ni bilo.
Kot je vidno na fotografijah je imela celica velik wall cloud, rotacija je bila lepo vidna s prostim očesom.

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 1

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 2

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 3

Ko naju je obšla je bilo prisotno ogromno vrtinčenja in opazila sva več "sumljivih" vrtinčkov. Pogled na RFD cut z wall cloud-om v ozadju.

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 4

Bila sva na obrobju celice, na vrhu kovinskega stolpa, zato je postalo nevarno in sva jo na hitro pobrisala v avto. Po pogledu na radar pa hitro ugotoviva, da je za njo nastala že nova (super)celica, zato odhitiva nazaj na vrh stolpa. Nevihta ima, ko prispeva na vrh že razvit wall cloud in je precej blizu.

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 5

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 6

Kmalu naju obide in fotografirava še dokaj fotogenično dežno zaveso v smeri Lenarta.

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 7

Na tem mestu storiva napako in po pregledu radarja pičiva za Prekmurje. JV od Lendave so se namreč sprožile nove celice in predvidevava da se bodo kmalu močno okrepile. Menila sva, da so nevihte na Dravskem polju že pobrale preveč energije za kaj pametnega.
Stacionirava se v bližini Moravskih toplic, kjer pa vidiva, da je celica, ki sva jo pričakovala zavila močno v levo in bi lahko imela strukture na svojem južnem robu, za razliko od prejšnjih. Ponovno sledi premik južneje, a vmes pri Ptuju nastane že nova močnejša nevihta, ki ne kaže znakov slabljenja. Malo sva že pozna, zato pospešiva nazaj proti Lenartu, kjer se nama prikaže supercelica dneva. Pogled nama sicer nekoliko zakrivajo Slovenske gorice ampak strukture so vseeno fenomenalne. Na slikah je viden velik mezociklon z lepo razvitim wall cloudom, rotacija pa je bila enostavno nora. Matej je iz roke snemal tudi timelapse. Pa naj več povedo slike...

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 8

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 9

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 10

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 11

Celica se nato združi z nevihtno linijo, ki pokriva  velik del Podravja in pušča enormne količine padavin v okolici Ptuja. Okoli naju švasajo pozitivke kot za stavo, zato si ne upava iz avta in se čez kakih 15 minut premakneva proti Sv. Juriju ob Ščavnici. Tam imava pogled na novo celico, proti Avstriji, ki pa je predaleč za fotografiranje. Za linijo se lepo izolira celica z maksimalnimi odboji in zavija v desno, zato odhitiva v Cerkvenjak, kjer je iz vrha hriba pogled v smer celice. Prikaže se nama četrta supercelica dneva, z lepim inflow tail-om.

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 12

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 13

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 14

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 15

Takoj za njo je v daljavi vidna že peta, z razvim wall cloud-om. Iz najine pozicije se sicer slabo vidi, ker je nekoliko predaleč, a energije za iskanje nove pozicije po 7 ura neprestanega lova skoraj ni več. Računava pa tudi na light-show, saj je ura že okoli 8.

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 16

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 17

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 18

Nato se stemni in fotografirava strele, ki pa so večinoma znotraj dežne zavese, ali pa poka v oblakih. Nekaj crawlerjev se sicer ulovi ampak mislim da je fotografij že dovolj za eno reportažo  . Morda le še ta nočni shelf, ki je nastal na novi nevihtni liniji med 21 in 22h.

supercelica Lenart 4.5.2018 jernej 19

Vsekakor dan, ki si ga bova oba še dolgo zapomnila, ne doživiš namreč pogosto take avtoceste supercelic. Premikati se je bilo treba le 10-20 km gor in dol pa si ujel vsaj 5 superceličnih neviht.