Nevihtno dogajanje na območju Šibenika 9-13.9.2017

Vremelovec: Jernej Lipovec

Za pretekle dni sem imel planiran krajši "ribiški" dopust pri Šibeniku. Spodaj me je pričakalo dokaj pestro vreme, bilo je vsega, od sonca in 28C ter podvodnega ribolova v še vedno toplem morju, do monsunskih nalivov, strel, močnega juga itd... Posledično nisem lovil zgolj rib ampak tudi nevihte.Prvi dan je bil z vremenskega vidika dokaj nezanimiv, je pa bil primeren za ribolov. Cel da je bilo sončno, toplo in na čase tudi soparno.
Drugi dan je bil bolj pester. Prešlo nas je več zaporednih nevihtnih linij. Žal pa, kljub (vsaj glede na blitzortung) dobri izoblikovanosti niso postregle s kakršnimi koli strukturami. Zgolj zlivanje^2. Med ribolovom sem poslikal nekaj dnevnih strel, nato pa še dolgotrajen močan naliv, ki je poskrbel za tek do avta. V ozadju je trdnjava Sv. Nikole, na vhodu v Šibenski kanal.

9 september

 Nevihta na obmocju sibenika 2017 jernej 1

Nevihta na obmocju sibenika 2017 jernej 2

Bliskalo je tudi še zvečer, zato se ob povratku ustavim pri cca. 50m visokem mostu čez kanal, kjer je dober pogled na samo mesto. Ponovno poslikam nekaj strel, ki so udarjale večinoma v vetrnice na hribih.

Nevihta na obmocju sibenika 2017 jernej 3

Nevihta na obmocju sibenika 2017 jernej 4

Naslednji dan se nam je zjutraj približevala močna nevihtna linija. Zbudil sem se ob 5h, da bi poslikal kako strelo. Žal je napredovala počasi, pred njo pa se je prav nad mojo glavo ob sončnem vzhodu sprožila nova nevihta in moral sem bežat pod streho.
Pred kosilom, okrog 12h se nam je z morja približevala že nova, tokrat hitrejša, linija. Na začetku je kazala dokaj klavrno podobo in mislil sem, da bo spet ista zgodba kot prejšnje dni. No, po kakšne pol ure posedanja na plaži se za otokom Zlarin vendarle prikažejo obrisi "shelf-a". V 10 minutah me preide in ponovno bežim v hišo. Med prehodom zapiha tudi okrepljen zahodnik.
Shelf sicer niti ni bil kaj posebnega, a mi je bila zelo všeč modro-zelenkasta barva morja.
S to linijo se začne nekajurno epsko zlivanje, ki je v jutranjih urah istega dne naredilo "štalo" v Zadru, Ninu in okolici. V lavorju je bilo ob koncu nalivov dobrih 10cm vode, torej je padlo cca 100l/m^2.

11 september

Nevihta na obmocju sibenika 2017 jernej 5

Nevihta na obmocju sibenika 2017 jernej 6

Nevihta na obmocju sibenika 2017 jernej 7

Nevihta na obmocju sibenika 2017 jernej 8

Zadnji dan je bil res lep, topel, z obilo sonca in malo juga- idealen za potapljanje in podvodni ribolov. Cel dan sem preživel na lokaciji, kjer sta posneti prvi dve fotografiji v reportaži. Zvečer je bilo proti zahodu opaziti intenzivno kipenje, na blitzortungu pa številne udare strel v smeri Zadra. Pogoji so bili dobri za trombe, zato nisem čakal kaj dosti in se odpravil nazaj na Jadrijo, kjer je boljši pogled na morje.
Linija je vmes večkrat oslabela in se ponovno okrepila, nato pa se je ena celica uspela izolirati in potovati v moji smeri. Na začetku je imela precej CG-jevk, s približevanjem moji poziciji pa se je vse bolj krepila dežna zavesa, tako da jih več nisem opazil. Udarila je le še ena pozitivka slab kilometer stran, levo od mene, a sem imel fotoaparat usmerjen povsem v drugo stran. Slikal sem večinoma pri višjem iso in krajšem času, da bi ujel morebitno trombo če bi slučajno uspela nastati. Žal je ni bilo, "nagazil" me je zgolj nov monsunski naliv s točo (tudi par debelejših komadov).
Ta CG je še najbližja ujeta, kasneje je bliskalo samo v oblakih in globoko v dežni zavesi.

V noči z 12 na 13 september.

Nevihta na obmocju sibenika 2017 jernej 9

Vedril sem pod streho bližnjega lokala in fotkal v smeri Zlarina, če bi slučajno udarila kaka v radiu 100, 200m in bi se jo videlo. Spet mi ena bližnja uide, kasneje pa jih ni več.
Naliv hitro mine, nad otoki pa se sproži nova nevihta, tako da imam pogled na njeno zadnjo stran ob že deloma jasnem nebu. Ena strela iz stebra mi ob iso 640 prežge vse, nato pa ob nekoliko nižjem iso ostale dokaj solidno izpadejo. Fotografiram jo še približno eno uro, dokler ni že nekje nad Šolto in pospravim opremo ter pičim spat.

Nevihta na obmocju sibenika 2017 jernej 10

Nevihta na obmocju sibenika 2017 jernej 11

Nevihta na obmocju sibenika 2017 jernej 12