Nevihtni dnevi na Primorskem in v Istri v začetku septembra 2017

Vremelovci: Matic Cankar, Amadej Bernard in Dejan Košir

Za dni med 1. in 4.9.2017 se je obetala situacija, ki bi trajala tudi več dni zapovrstjo. Zato se že za v petek, 1.9. poskusimo dogovoriti za kakšne izlet na Primorsko. Za ta dan se Robi in Dejan opravičita zaradi družinskih in ostalih obveznosti. Tako ostanem sam oz. pokličem še prijatelja, predvsem za družbo in navigacijo. Iz Ljubljane se odpravim po službi, se ustavim na Vrhniki in greva skupaj proti zahodu. Med vožnjo opazujeva nevitho, ki je nastala pri Benetkah in nato nad morjem takoj razpadla. Za njo se je bližala že nova, ki je imela potencial, da gre bolj ob obali. Ker nisva bila povsem prepričana, kam bo zadeva zavila, se glede na trenutno radarsko odločiva, da se zapeljeva do Nove Gorice, kjer bi se potem odločala za nadaljnje korake. V NG sva okoli 19. ure zvečer, ko se že prične temniti.
Med tem je najina nevihta že prišla nad morje in dobila smer nekam v sredino Istre. Ker je dnevne svetlobe hitro zmanjkovalo, sva se odločila za vožnjo proti jugu in proti meji z Istro. Še prej najina pogleda ustavi nek manjši shelf na eni izmed neviht, ki so počasi potovale mimo Gorice proti Bovcu. Ustaviva na prvem pametnem mestu in poslikam tole:

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 1

Nato se nama že pričen muditi, saj imava do Hrvaške meje skora uro vožnje. Obenem je celica spet spremenila smer, tokrat bolj proti Savudriji. Z vsako novo radarsko sliko se je njena pot premikala proti severu. Na koncu nisva bila več prepričana kam točno bi šla. Kolebala sva med Socerbom in Koprom, kjer bi bil pogled bolj proti Savudriji. Odločim se za Koper, kar se je na koncu izkazalo za slabšo odločitev, ker je nevihta šla v zaliv severno od naju. Ker sva se zaplezala v Korpu in iskala primeren prostor za slianje, sva nevihto zamudila, poslikal sem le shelf na outflowu nevihtne linije, ki se je naredila za supercelico, ki nama je ušla. Vseeno se je nekaj ujelo, boli me le dejstvo, da je imela celica spredaj veliko CG strel, na najinem delu pa ni bilo niti ene.

radar anim 2 1.9.2017

radar anim 3 1.9.2017 1

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 2

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 3

Sestavim še krajši time-lapse:

Timelapse

Nevihte potem ponehajo, midva pa se odpraviva domov okoli 1 ure zjutraj. Doma sva čez dobro uro.


Naslednji dan, 2.9. se je ponovno obetalo pestro nevihtno dogajanje. Ker smo vsi tako ali drugače zaposleni v soboto dopoldne se dogovorimo, da odidemo na Primorsko okoli 15. ure popoldne. Tako se dobimo Dejan, Amadej in jaz ter odidemo na zahod. Zaradi gneče na cesti vozimo po stari cesti od Logatca do Postojne. Med potjo se nad morjem na hitro naredi nevihtna linija, ki pa prehodno oslabi, zato se odločimo, da se peljemo proti Gorici, namesto proti morju. Po murphy-ju se v času, ko smo pri Ajdovščini linija nad morjem ponovno okrepi, severni del pa počasi zamira. V Novi Gorici se zato usmerimo proti jugu, v upanju, da pridemo na pečine pred prihodom linije. Med vožnjo se zaštrikamo pri enem odcepu, kar nas stane dragocenih minut. Zdelo se nam je, da bo šlo zelo na tesno s časom, vseeno pa vozimo kolikor hitro se da proti jugu. Na srečo se linija premika zelo počasi, hkrati pa se vmesni deli transformirajo v t.i. embedded nevihtne celice. Pri Sesljanu se odločimo za vožnjo proti Proseku in pečinam nad Miramarom. Tam postavimo opremo in pričnemo s fotkanjem. Dejan in Amadej sta slikala večje ali manjše podrobnosti nevihte, jaz pa sem tokrat poskusil s time-lapsom te nevihte.Ob našem prihodu, ko je bila nevihta še razmeroma daleč...

 

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 4

...počasi se je približevala...

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 5

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 6

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 7

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 8

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 9

Nekje ob času nastanka te slike je v cerkev na sosednjem hribu udarila pozitivka, kar je poskrbelo za nekaj nelagodja. Vseeno naju Dejan prepriča, da ostanemo še nekaj minut in poslikamo prihod nad Trst. Rezultat so spodnje slike prihoda:

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 10

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 11

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 12

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 13

Obenem je od severa prav tako nad nas prihajal shelf cloud na outflowu neviht severno od nas:

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 14

Radarska slika je v tem času izgledala tako:

2.9.2017 metic

Time-lapse celotnega dogajanja pa takole:

Nevihta nas kmalu zajame, njeno jedro ostane malenkost južno od nas. Med nalivom vmes padajo tudi miniaturna zrna sodre oz. že skoraj "stiropora". Za nevihto se prične jasniti, mi pa se odločimo za vožnjo v Istro, saj naj bi se nad morjem pričela druga runda konvekcije. Res se kmalu po sončnem zahodu pričnejo kopičiti oblaki in kmalu se pri Benetkah prične stacionarna konvekcija, mi pa jo opazujemo iz Červarja. Spet se odločim narediti time-lapse te konvekcije. Strel nisem niti poskušal loviti oz. nisem približeval, nevihta je bila razmeroma daleč, okoli 100km stran. Vseeno se je ujelo nekaj pozitivnih strel, ki so jih ujeli tudi kolegi s Štajerske, ki so bili maleknost južneje od nas.

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 15

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 16

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 17

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 18

In še moj time-lapse te konvekcije:

Okoli 1 ure zjutraj konvekcija postopno prične zamirati, mi pa se odločimo za odhod proti domu, saj sem bil jaz voznik ta dan, še vedno pa sem bil utrujen zaradi prejšnjega dne. Med potjo nazaj opazimo, da se je pri Rovinju na hitro naredila ena celica pred obalo. Malo nam je žal za to, ampak, bili smo že predaleč zanjo. V Ljubljani smo ob 2.30 zjutraj.Nedelja je bil dan počitka brez posebnega dogajanja, noč na torek, 4.9. pa je spet imela potencial za kaj bolj konkretnega. Tokrat se slišiva Amadej in jaz, Dejan se mora opravičiti zaradi bolezni ene izmed hčerk. Iz Ljubljane štartava okoli 18. ure, ob 20.00 sva v Savudriji. Ker je bilo do predvidenega pričetka proženja še skoraj 3 ure se tako ali drugače kratkočasiva. Ob 23. uri se nad morjem prične prožiti zares, iz oblakov udarijo prve strele. Najprej bolj na redko, potem pa vedno pogosteje. Tokrat je nevihta bližje kot v soboto, zato so tudi strele dosti bolj vidne. Zanimivo je to, da je pri tokratni konvekciji šlo zgolj za CG strele, razelektritev med oblaki je bilo zelo malo. Spodaj je izbor najboljših slik, bilo jih pa je precej.

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 19

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 20

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 21

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 22

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 23

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 24

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 25

Nevihtni dnevi v začetku septembra 2017 26

Po dveh urah nevihta oslabi in razpade, midva pa se odpraviva domov, saj imava oba službo naslednji dan. V Ljubljani sva ob 3.00 zjutraj. Po treh dneh lova se že pošteno pozna pozno prihajanje domov  Upam, da vam je bila ta reportaža všeč, do naslednjič vas lepo pozdravljamo.