Prehod nevihtne linije- Mengeško polje 24.07.2017

Vremelovec: Robi Dolničar

Po nedeljskem lovu na nevihte na Štajerskem, se je nato v ponedeljek obetal še prehod hladne fronte v popoldanskem času. Žal sem imel zopet ravno takrat službo. Se je pa v nedeljo nakazovalo tudi, da bi lahko v nočnem času čez Gorenjsko prineslo kakšno nevihto. Tako sem malo dežural in si enkrat "navil" bujenje sredi noči da vidim kaj se dogaja. Žal ni bilo nič posebnega, le proti jutru je severno Gorenjsko prešla nevihta na katero pa nisem trznil.Tudi zjutraj so se še naprej prožile manjše nevihte in potovale dokaj blizu nas. Eno sem šel poglededat, a razen par cg-jevk na območju Škofje loke in Storžiča ni bilo videti nič zanimivega.Zgodaj dopoldan pa se je na naši zahodni meji le uspelo sestaviti nekaj bolj konkretnega. Postopoma se je naredila nevihtna linija in se do Lj že lepo organizirala. Pričakoval sem lep shelf, tako da sem se odpravil na polje, da vidim kaj bo prineslo od jugozahoda. Medtem me še pokliče Dejan in pravi da se čez Škofjo Loko vali zelo konkreten shelf.Glede na radarsko prezentacijo, sem bil prepričan da lokacija fotografiranja ne bo bog ve kako pomembna, saj je bila linija videti zelo kompaktna in brez vrzeli. Nekaj km severno, južno, vzhodno ali zahodno ne bi smelo igrati bistvene vloge.

2017 07 24 08 00

radar anim 51

Seveda ni bilo tako in g. Murphy je imel prste vmes. Proti zahodu zagledam prve obrise shelfa, ki izgleda zares lep. A kaj kmalu se izkaže, da proti jugu shelfa ni več ampak le nekakšen rob pred dežno zaveso. Ker linija potuje proti severovzhodu, mi seveda shelf uide severno. Tule se je nekako še najbolje videl, saj ga kasneje na hitro zalije. Vidi se tudi sumljiva struktura ki spominja na wall, desno pa nato shelf. Morda je tu šlo za embeded kratkotrajno supercelico, čeprav po radarju sodeč tega ni bilo videti.

prehod nevihtne linije dopoldan mengesko polje 24.7.2017 robi dolnicar 1

Fotografirano z 8mm, kjer se vidi tudi še severni del shelfa , ki se bo vsak čas zaletel v pobočje Krvavca.

prehod nevihtne linije dopoldan mengesko polje 24.7.2017 robi dolnicar 2

Južni del linije. Območje kjer je bil prej morebitni wall, z leve na hitro začne zalivati nora dežna zavesa povsem bele barve.

prehod nevihtne linije dopoldan mengesko polje 24.7.2017 robi dolnicar 3

prehod nevihtne linije dopoldan mengesko polje 24.7.2017 robi dolnicar 4

Ves južni in zahodni del je nato v hipu zalilo, videl se je le še severni del shelfa ki je že trčil v Krvavec.

prehod nevihtne linije dopoldan mengesko polje 24.7.2017 robi dolnicar 5

Povsem blizu poči tudi nekaj cg-jevk, zato se hitro umaknem v avto in odpeljem domov. Še pred domom me ujame silovit naliv, a na srečo ni bilo vmes nič toče. Presenetljivo tudi ni bilo veliko močnega vetra. Glede na linijo, sem pričakoval vetra veliko več. Morda je to zalivanje na robu linije imelo kaj pri tem. Popoldan nato preživim v službi. Med malico si ogledam lep shelf na obali, v notranjosti pa vsaj v našem koncu ni bilo nič omembe vrednega. Ob koncu službe pa se od zahoda že jasni in lahko grem kmalu v posteljo. Prvotni načrti tega niti niso vsebovali glede na nekatere modele.