Nevihtni dan na Štajerskem, 25.6.2017

Vremelovec:Jernej Lipovec

V soboto zvečer sem med učenjem spremljal velik MCS, ki se je iz Avstrije le počasi približeval naši severni meji. Glede na modele bi moral še pred polnočjo oslabeti, tako da kaj ekstra nisem pričakoval, sem pa bil vseeno v pripravljenosti. Okrog polnoči grem spat in si nastavim budilko ob 1h, da preverim stanje. Takrat MCS še vedno ne kaže znakov slabljenja, a je še vedno oddaljen več kot 100km. Naslednja budilka me zbudi ob 2:15 in moram priznati da predno pogledam na radar in blitzortung celo po malem upam, da ne bo nič pametnega, saj se mi ni za vstajat. No po pregledu tega dvojega sem bil v trenutku na nogah, saj je kazalo izjemno aktivnost s strelami za to uro, zunaj pa je že zapihal veter.
Pičim proti letališču, kjer je dober pogled proti severu in ves čas opazujem bliske, ki so res pogosti. Utripa redno vsako sekundo, včasih večkrat na sekundo. Po prihodu na lokacijo ugotovim, da sem pozabil sd kartico v računalniku. Na srečo v torbici najdem še eno staro, da lahko nekaj pofotkam.
CG strel je bilo precej malo, pa tudi te so bile dokaj oddaljene. Stroboskopskih razelektritev je še vedno ogromno, tudi direktno nad mano, tako da prožim iz avta. Dvakrat poči relativno blizu (nič drastičnega), eno uspem ujeti, drugo pa mi ob iso 200 totalno prežge. Ob okoli 3:30 krenem domov, saj bliska le še oddaljeno.
Tukaj sta dve iz tega ranega jutra, ena s stebri in ena CG.

unnamed25.6.2017 2

Rano jutranje nevihta pogled z L. Maribor 25.6.2017 jernej lipovec 1

Rano jutranje nevihta pogled z L. Maribor 25.6.2017 jernej lipovec 2

Dan preživim za pisalno mizo ob rednem spremljanju radarja. Zgodaj popoldan se nam nevihtna linija že dovolj približa, da se odpravim na Meljski Hrib, kjer imam odličen pogled proti zahodu. Na začetku je vse skupaj dokaj depresivno, le ogromno sivine in nekaj ploh nad Rušami, ki mi zastirajo pogled. Nato v daljavi le opazim neko znižanje in svetlikanje, zato postavim opremo. Čez par minut pa bum- vse plohe razpiha in jasno postane, da se mi približuje verjetno shelf leta (ali še kakšnega prej). Bil je res ogromen, v smeri AT mu ni bilo videti konca, zato delam večinoma panorame.
Močna dežna zavesa je v lepih modro-zelenkastih odtenkih. Kasneje ugotovim, da je bil najlepši ravno nad Mariborom, kasneje je izgubljal na fotogeničnosti.

Izjemen shelf cloud Maribor 25.6.2017 Jernej Lipovec 1

Izjemen shelf cloud Maribor 25.6.2017 Jernej Lipovec 2

Izjemen shelf cloud Maribor 25.6.2017 Jernej Lipovec 3

Izjemen shelf cloud Maribor 25.6.2017 Jernej Lipovec 4

Izjemen shelf cloud Maribor 25.6.2017 Jernej Lipovec 5

Ker me nagazi na vrhu brega, 500m stran od avta nimam več nobenih možnosti, da bi ga prehitel in grem na kosilo.
Proti večeru vidim, da se nam približuje nov sistem, a sem nekoliko skeptičen glede neviht, saj že pihlja severnik in nariva oblake na Pohorje- slab znak. Ker sem za faks naredil že dovolj greva vseeno z drago pogledat proti Ptuju, če bi morda tam bilo kaj bolj zanimivega.
Na začetku fotkam dokaj nezanimivo linijo z dežno zaveso, v smeri HR pa čez kakih 15 minut opazim nekoliko boljše barve. V tisti smeri je teren res obupen, samo hribovje in skoraj nobene razgledne točke. Vseeno se mi zdi, da bo to edina možnost, da še kaj ujamem, zato greva proti Podlehniku in naprej proti Gruškovju. Kmalu spet šok, približujeva se novi fantastični liniji, ki bi jo bilo treba poslikat, a kaj ko ne morem nikjer ustavit. Ob prvi šansi (še zdaleč ne idealni) ustavim in letim po bregu navzgor, da dobim malo boljši pogled.
Vidim, da je v liniji verjetno t.i. embedded supercelica z wall cloudom. Barve so bile res fantastične, redko vidiš tako zelenkaste odtenke. Pa naj več povedo slike...

unnamed25.6.2017 1

Pogled na supercelico Gruškovje 25.6.2017 jernej lipovec 1

Pogled na supercelico Gruškovje 25.6.2017 jernej lipovec 2

Pogled na supercelico Gruškovje 25.6.2017 jernej lipovec 3

Pogled na supercelico Gruškovje 25.6.2017 jernej lipovec 4

Kmalu začne sekat kot noro, udari par pozitivk v neposredni bližini, precej pred linijo, tako da sledi sprint proti avtu na varno. Trudiva se jo prehitet, a brez uspeha, je žal prehitra. Zajame naju silovit naliv z močnim vetrom, medtem pa redno poka povsem blizu, parkrat tudi 100m ali še manj stran. Kar adrenalinska zadeva...
Ko prideva v MB še vedno močno dežuje.