Nevihtno dogajanje 29. in 31.5.2016 v severni Italiji

Vremelovci:Matic Cankar,Dejan Košir in Robi Dolničar

V zadnjih dneh je bilo vreme zelo dinamično in končno so bili boljši tudi pogoji za nevihte. Zaradi podobne lokacije fotkanja sem se odločil kar združiti dve reportaži v eno, v kateri bom skušal povzeti bistvo dogajanja v nedeljo, 29. in v torek 31.5.

Torej, v nedeljo popoldne se je nakazoval prehod hladne fronte in višinske doline. Zaradi juga pri tleh, toplejšega morja in ohladitve v višinah se je v severni Italiji nabralo precej energije, ravno tako so bile solidne vrednosti heličnosti in striga. Najboljši pogoji so bili sicer na vzhodu, vendar pa je bila močna tudi zaporna plast, ki je vnašala dvom v obseg proženja neviht na tem koncu. Zato se Robi, Dejan in jaz menimo, kam bi šli. Pade odločitev za Italijo. Ker je bil dela prost dan, dogajanje pa popoldne, smo se odločili, da se zapeljemo malo dlje kot ponavadi, v okolico Benetk. Tja prispemo okoli 12. ure, ko se na radarju že vidijo prve padavine malo vzhodno od Benetk. Le-te nam ne dajejo veliko upanja za razvoj česa močnejšega, tudi oblaki so bili vsi "zlizani" od vetra. Skratka, čisti dolgčas. Južno od Pordenona se sproži nekaj močnejšega, vendar glede na radar ni nobenih možnosti za kakšne strukture, zato ostanemo severno od Padove. Ena izmed ugotovitev, ki smo jo lahko zaključili je to, da je vse območje med Benetkami in Padovo povsem neprimerno za lovljenje in slikanje, saj se izmenjujejo hiše, nasadi drevja in grmovje v tem vrstnem redu.

2016 05 29 12 20

 

Glede na to, da se je obetal še en, močnejši prehod malo kasneje, se peljemo nazaj proti Benetkam in iščemo primeren prostor, kjer bi bilo kaj bolj odprto. Najdemo ga na vzhodnem delu Beneške lagune, kjer "kampiramo" ob cesti skoraj dve uri. Naposled se le pričnejo kazati obrisi nevihte proti zahodu, na sprednjem delu pa pričenja nastajati nekaj podobnega shelfu.   

DSC 0157 1Približevanje nevihte z zahoda

DSC 0170 2Lovca na nevihte v svojem naravnem okolju :)

 Na sprednjem delu se pričnejo zametki shelfa krepiti, zato sklenemo, da poskusimo vse skupaj prehiteti z vožnjo proti vzhodu v upanju, da se bo zadeva še okrepila. Pred nevihto se prožijo nove in nove plohe, ki jo dušijo, zato se shelf tudi ne more dovolj razviti. Dejan poslika spodnji fotki iz avta, preden nas zajame nova ploha.

dsc7216aa

dsc7234aa

Shelf, ki ga dušijo plohe pred njim. Ko pridemo iz dežne zavese, se shelf povsem skrije, zato vozimo naprej, saj se je med tem na morju sprožila že nova nevihta. Sklenemo, da bo najboljši razgled na pečinah pri Proseku.

2016 05 29 17 20

 

Animacija

animacija 29.5 1

 

animacija 29.5 2

Ko pridemo na lokacijo je na plezalnih stenah precej ljudi, zato gremo skozi gozd do odprte ploščadi, visoko nad gradom Miramare. Takoj uzremo nastajajoči shelf pri Savudriji, ki ga nese prot nam. Težava pri tem je bila, da je šlo bolj za shelf na outflow-u in ni prišel tako do izraza. Pred tem clustrom neviht se sproži še ena nevihta, ki nam postreže z najboljšo kuliso za fotkanje v tem popoldnevu.

DSC 0223 11Shelf nad Savudrijo

DSC 0240 13Shelf novo nastale nevihte

DSC 0251 19

dsc7279aaShelf nad Prosekom in Miramarom

Med fotkanjem pade odločitev, da poskušamo prehiteti vso stvar in poslikati morebitno strukturo pri Postojni. Že pri Divači nam je bolj ali manj jasno, da iz te moke ne bo kruha, linija je prehitra, gneča po cesti pa tudi, zato smo hoteli na Razdrtem zapustiti avtocesto, vendar smo zavili narobe in smo morali peljati čez Rebrnice v Podnanos. Ker se na radarju ne dogaja več nič, sklenemo, da se odpravimo proti Ljubljani čez Col. Vtis tega lova je bil mešan. Pričakovali smo več od prve linije in lepše strukture pri Benetkah, ampak to je vse del lova na nevihte. Prevozili smo točno 600km, na koncu pa vseeno nismo šli domov praznih rok.

V ponedeljek je sledil dan zatišja, v torek zvečer pa se je ponovno obetala akcija v zalivu. Ker smo vsi trije popoldne v službah, se zmenimo za odhod iz Ljubljane okoli 19. ure. Pred odhodom se na radarju pokaže lepa izolirana linija pri Benetkah, ki se premika sorazmerno počasi. Med potjo se linija ustavi in oslabi, pred njo pa nastajajo nove nevihte. Vseeno sklenemo, da gremo ponovno na pečine, saj je to za nas še najbližja varianta. Glede na hitrost sistema nismo pričakovali kdove kako dobrih struktur, bolj smo šli zaradi strel, ko se zvečeri. malo pred osmo uro zvečer smo na lokaciji. Dobesedno izstopimo iz avta, ko se za nami pripelje še Amadej, brez da bi se prej zmenili :) Skupaj gremo na čistino, da vidimo pri čem smo. Na lepem prične pihati okrepljen južni do jugovzhodni veter, ki naznanja izboljšane vetrovne pogoje. Nato dobro uro opazujemo neke čudne strukture proti severu, nato pa pričnejo dobivati lepšo obliko. Postavimo fotiče in pričnemo slikati.

Animacija

animacija 31.5 1

animacija 31.5 2

DSC 0274 1Takole se je vse skupaj pričelo...

DSC 0296 2...in takole nadaljevalo. Vidi se nastajanje shelfa in znižano bazo pod njim na desni strani slike.

DSC 0322 3Ujamejo se tudi prve strele večera.

Prvotna nevihta ima vedno boljše strukture, ki pa jih žel ne moremo poslikati, zaradi poraščenosti terena proti vzhodu. Vmes pokajo pozitivne strele iz nje. Ena izmed njih poskrbi za hud adrenalinski šok malo kasneje, ko nam udari dobesedno nad glavami in se zaključi nekje v morju dober kilometer proti zahodu. Vsi štirje smo takoj počepnili in malo nelagodno čakali, če bo udarila še kakšna. K sreči so po tem dogodku pozitivke izzvenele, mi pa smo se posvetili fotkanju shelfa, ki se je obnavljal na istem mestu že lep čas. Usmerim pogled proti zahodu in poslikam shelf, ki mu ni videti konca:

DSC 0407 7

dsc7418aa

dsc7390aa

 DSC 0441 13

DSC 0457 15

Shelf se nam počasi bliža, pod njim pa za Prosekom očitno nastaja wall cloud. Po prehodu prvega shelfa se za njim bliža že drugi, ki nas prav tako preide. Na njegovem sprednjem robu se naredi tudi zanimiva struktura, ki nekoliko spominja na brke Filipa Flisarja :D

Ko nas preide še ta shelf, se končno pričnejo bližati tudi strele, ki udarjajo bolj na suhem. Naslednjih nekaj fotk je izbor najboljših v tem večeru:

DSC 0484 17

DSC 0515 20

 DSC 0539 30

DSC 0550 35

dsc7586aa

Med tem v notranjosti Krasa nastane nevihta, ki nas prične močiti z dežnimi kapljami. Najprej je dež rahel, nato pa vedno močnejši, nakar poči ena pozitivka zelo blizu nas, kar je naš znak za takojšen odhod. Naloženi s stojali in opremo hitimo skozi gozd proti avtoma. Nato poskusimo z vožnjo proti Socerbu prehiteti padavine in poslikati še kakšno strelo. Vmes nas ujame še močan dež s sodro, ki pa k sreči ni debela. Med vožnjo po avtocesti skozi Trst smo priča zanimivemu pojavu, ko smo se peljali mimo neke tovarniške hale. Praktično 20 metrov levo od nas je bila hala v močni dežni zavesi, mi pa smo se peljali skorajda po suhem. Luči, ki so halo osvetljevale, so vsemu dodale še poseben čar. Kmalu prispemo na Socerb, ki je še na suhem, vendar pa je aktivnost strel povsem zamrla. Poskusimo še s kakšno fotko proti Kopru, vendar se ne ujame nič. Ura je malo pred polnočjo, zato se odpeljemo nazaj proti domu. V Ljubljani smo okoli pol enih ponoči.

Torkova situacija se je ponovno izkazala za značilno za Tržaški zaliv, kjer se zaradi interakcije terena ustvarijo lokalno zelo dobri vetrovni pogoji, ki v kombinaciji s toplim morjem poskrbijo za lepe predstave.