Lov na nevihte na Štajerskem, 23.5.2016

Začetek novega tedna je obetal nekaj akcije v smislu neviht pri nas in naši okolici, pogoji pa vseeno niso bili kdove kako dobri glede na fronto, ki se nam je bližala od zahoda. Vseeno so se modeli nekako uskladili, da bo največ možnosti za kaj bolj konkretnega na vzhodu. V nedeljo, 22.5. se slišiva z Robijem in izmenjava mnenja, kam iti oz. kakšen naj bi bil razvoj situacije v ponedeljek. Strinjava se, da bo vzhodna polovica države tokratni "chase target", zato sva načeloma zmenjena za odhod iz Ljubljane okoli 14. ure. Robi je nato na žalost moral ostati doma zaradi bolne hčerke, Dejan pa je bil popoldne v službi. Zato se odpravim na lov kar sam, okoli 15. ure startam iz Ljubljane. Razen gneče na cesti se do Slovenske Bistrice na videz ne dogaja veliko, na radar sem pogledal le občasno med potjo. Od juga sta se bližali dve nevihti, ena večja in ena manjša, vendar bolj intenzivna. Po radarski sliki jo je neslo tudi malo v levo, torej znak za "left mover" supercelico.

2016 05 23 15 10

Med potjo se občasno slišim z Dejanom in Robijem, v planu imam priti do Dravskega polja in tam prestreči eno ali obe prej omenjeni nevihti. Ustavim se malo pred Kidričevim in poskušam poklicati še Mateja, vendar je nedosegljiv. Peljem naprej proti Ptuju in preko hribov že vidim črnino in na njenem vzhodnem robu lep shelf cloud. Ustavim se na odprtem malo pred Ptujem in poslikam zadevo:

DSC 0024 1

Prihajajoči shelf od daleč...

DSC 0028 2

...in malo bližje.

Zdaj mi je že jasno, da se bosta nevihti združili ravno nekje nad Ptujem, hočem vse skupaj malo prehiteti, zato peljem skozi Ptuj in naprej proti Gorišnici. Izven vasi Spuhlja opazim, da me zadeva dohiteva, zato ustavim na prvem bolj odprtem mestu in odpre se mi pogled na dve supercelici, ki se histro združujeta, zato sta na sliki vidna tudi dva wall clouda.

DSC 0034 6

Ob prihodu na odprto mesto

 

DSC 0038 8

Dve supercelici se združujeta

 

DSC 0042 10

Wall coud nad Ptujem.

Na tem mestu slikam par minut, nato pa se usedem v avto in poskusim z vožnjo proti Ormožu vse skupaj še malo prehiteti oz. vsaj zbežati pred jedrom nevihte, ki je imelo že vijolične odboje. Skozi vasi ne uspem peljati dovolj hitro, zato me ujame. Nevihtni piš je bil res izjemen, avto je prestavljalo po cesti, dvigali so se hupi prahu po poljih, bil sem prepričan, da me bo naklestila toča. Na mojo srečo v zadnjem trenutku najdem zavetje pri nekem Petrolu, kjer se skrijem z ostalimi vozniki. Veter je bil med tem tako močan, da je neslo sodro skozi notranjost Petrolovega nadstreška in je padala po mojem avtu. K sreči sem bil bolj na robu dogajanja, zato je šlo le za sodro in ne večjo točo.

DSC 0046 12

Kmalu po tem se nevihti združita v bow echo, ki odhiti preko Slovenskih Goric proti Prekmurju, kjer oslabi in razpade. Po poročanju radia Ptuj je nevihta razkrila okoli 30 hiš in poplavila številne kleti. Tudi med potjo proti Ormožu lahko opazujem cele potoke vode po cesti, v vasi Formin so zatulile tudi gasilske sirene. Jaz se med tem odločam kako naprej, iz Hrvaške se je bližala nova nevihtna linija. Odločim se, da se zapeljem v Prekmurje, če bi se ujela še kakšna struktura. Kot sem predvideval, sta prejšnji nevihti pobrali vso energijo, zato je prihod tega "clustra" precej dolgočasen, rahel dež občasno pa tudi kakšna strela. Odločim se za odhod nazaj proti Celju kjer se je ponovno pričelo proženje neviht, v upanju, da se bo ujela vsaj kakšna strela, saj se je že temnilo. Pri Slovenskih Konjicah je jasno, da iz te moke ne bo kruha, zato vedrim pri OMV-ju in debatiram z Dejanom in Robijem, ki sta ta čas na Mengeškem polju. Pri Karlovcu se je sprožila nova nevihta, ki je imela smer proti Dravskemu polju, zato čakam, kam bo zavila. Odločim se, da se ponovno odpeljem proti Ptuju. Proti jugu se bliska vedno bolj, ko pa pridem na odprto na lepem nevihta oslabi, zato ujamem le eno strelo, preden se ulije kot iz škafa.

DSC 0140 13

Ura je že pol polnoči, in ker imam zjutraj službo, se odpravim proti domu. V Ljubljani sem malo pred eno zjutraj. Za zaključek naj povem, da mi je žal, da Robi in Dejan nista mogla iti zraven, loviti nevihte ko si sam v vlogi voznika, navigatorja in "nowcasterja" je lahko precej stresno :)