Prehod nevihtne linije nad Tržaškim zalivom 04.10.2015

Vremelovec:Robi Dolničar

Letošnji Oktober zaenkrat prijetno preseneča. Danes ko tole pišem smo šestega (malo po polnoči) v mesecu, pa se je dalo ujeti že drugič nekaj kar je recimo vredno objave tule.
Prvi report bo spisal Matic ko smo noč preživljali na območju Pule v spremljavi obilice razelektritev in tudi dokaj lepih struktur.Na tem lovu pa sem bil sam, čeprav sta bila v bližini tudi Matic in Dejan. Verjetno bi bil z njima če ne bi imeli v nedeljo popoldan družinsko praznovanje Abrahama.Da ne dolgovezim. Zvečer se je po kartah risal prehod vremenske motnje in nekateri modeli so risali solidno dogajanje na severnem Primorskem in verjetno tudi deloma čez severni Jadran. Vetrovni pogoji so bili supercelični, le energije je malo manjkalo.Ko pridem končno domov, se usedem za računalnik in pogledam situacijo. Med tem telefon že piska sporočilo od Matica da je verjetno 5 supercelic v liniji čez Benečijo in Furlanijo.

Prehod nevihtne linije nad Tržaškim zalivom 04.10.2015 1

 

Imam še nekaj obveznosti, nato pa že "letim" v smeri Primorske. Nekako računam da bi linijo še uspel ujeti pri Sesljanu če bi se odločil za tja. Spotoma preverjam kaj se dogaja po radarju in se sproti odločam. Najprej odpišem Gorico, saj je v tistem delu razelektritev bolj malo, pa tudi težka bi bila priti tja pravočasno saj je zgornji del linije bolj vzhodno.
Naslednja odločitev je pri odcepu za Fernetiče. Tam prvi "nateg". Nekako mi bolj diši Socerb, saj se zadnja južna celica pelje v tisto smer. Žal mi telefon ne osveži radarja pravi čas in ko sem že mimo razcepa vidim da se južna celica pelje ob obali v smeri Sesljana in Prosseca. Grrr!! Grem dol na prvi možni izhod iz AC in obrnem nazaj, ter peljem v smeri Fernetičev. Tako že izgubim dragocenih 10 minut. Malo pred mejo ponovna kontrola radarja in vidim da na morju sedaj nastaja linija ki ima smer Socerb.

Prehod nevihtne linije nad Tržaškim zalivom 04.10.2015 2

 

Animacija

radaranim-5

Me mal zafrkava tole. Imam še čas it tja, ampak imam dovolj tega in peljem naprej. V daljavi že sveti in vem da moram biti čimprej na neki poziciji. Linija je namreč zelo hitra, za nameček pa ima spredaj še rahel dež kot lahko vidim na radarju.
Sesljan odpišem in grem ven za Prosecco. Kmalu sem na pečinah. Pogled ni najbolj čist, saj je spredaj nekaj dežja. Piha tudi nek vzhodni veter. Nad morjem je grom razelektritev povsem drugačen kot nad celino in ko zaslišim prva "bobnenja" sem takoj boljše volje .


Prvi bliski pokažejo dokaj dvignjeno zadevo.

Prehod nevihtne linije nad Tržaškim zalivom 04.10.2015 3

 

Vseeno pa se kaže neka struktura. Žal pa tukaj tudi že prične rahlo deževati in zaradi vrtinčenja vetra imam polne roke dela z brisanjem objektiva saj mi piha od spredaj s strani. Nightmare

Prehod nevihtne linije nad Tržaškim zalivom 04.10.2015 4

 

Vmes dež malce poneha in začne pihati tudi od zadaj, tako da imam vsaj nekaj minut miru. Se pa zadeva hitro bliža in vsak blisk je svetlejši tako moram vseskozi spreminjati zaslonko.Zakaj so tolikokrat cg-jevke po tri skupaj. Logično! Plus, minus in ozemljitev.

Prehod nevihtne linije nad Tržaškim zalivom 04.10.2015 5

 

Nato sledi nekaj minutno obdobje sumljivega miru. Dogaja se le bolj južno. Nato rahel blisk skoraj nad mano in instinktivno fotoaparat obrnem malo bolj vzhodno in zaprem zaslonko še za tri stopnje..... in seveda počepnem  suspicious Ni bil dober občutek..
In nato se posveti da je veselje. Bingo. Lahko bi zaprl zaslonko še za eno stopnjo a fotko vseeno lahko rešim.

Prehod nevihtne linije nad Tržaškim zalivom 04.10.2015 6

 

Nato spet dež in brišem objektiv ko spet poči, a že malo bolj v smeri Debelega Rtiča. Seveda falim. Nato se začnejo na zahodu pojavljati obrisi znižane baze. Končno ena cg-jevka malo osvetli zadevo.

Prehod nevihtne linije nad Tržaškim zalivom 04.10.2015 7

 

Kot kaže se mi bliža shelf, čeprav ni najbolje viden.

Prehod nevihtne linije  04.10.2015 8

 

Sum je potrjen. Bliža pa se expresno hitro. V parih bliskih je nad vasjo Prosecco.

Prehod nevihtne linije  04.10.2015 9

 

In še zadnja preden pospravim in me začne prat.

Prehod nevihtne linije  04.10.2015 10

 

Nato imam idejo da bi prišel pred linijo a ko vidim kako hitra je in padem v naliv predenj pridem do AC, vem da tole ne bo šlo. Game over.
Po radarju vidim še nekaj proženja ob obali in par ploh nad morjem, zato še malo počakam v zaledju Primorske, a vidim da ne bo nič več pametnega, zato grem domov. Doma sem ob dokaj normalni uri.