Otvoritev vremenske postaje Lubnik, 13. 4. 2014

Drugo nedeljo v aprilu, je ob domu na Lubniku (1025 m) potekala slovesna otvoritev prve vremenske postaje, ki jo je postavilo Vremensko društvo ZEVS v sodelovanju s Planinskim društvom Škofja Loka in upravljavcem spletnih kamer na Lubniku (lubnik.info). Ob tem velja posebna zahvala članom Vremenskega društva ZEVS, ki so tiste deževne januarske dni v močnem dežju, vetru in mrazu nosili material, vpenjali vrvi, vrtali luknje, umerjali postajo, programirali računalnik in skrbeli za logistiko - Robert Oblak, Dejan Košir, Matic Cankar, Aleš Kermauner, Marko Premelč. Nenazadnje velja posebna zahvala vsem članom vremenskega društva in drugim posameznikom, ki so s svojimi prispevki omogočili nakup vremenske postaje Davis Vantage PRO2.

Po krajšem nagovoru obeh predsednikov, Marka Premelča in Jožeta Stanonika ter po predstavitvi obeh društev, je sledilo druženje in sproščen pogovor o sami postaji, društvih in prihodnjih načrtih. Planinsko društvo Škofja Loka je člane Vremenskega društva ZEVS presenetilo z odlično pogostitvijo, kot se za hribe spodobi - čajem in domačo potico!

Verjamemo, da je ta vremenska postaja odskočna deska in lepa popotnica za prihodnje sodelovanje.

Več o tem, kako smo postavljali vremensko postajo pa TUKAJ.

Povezavo na spletno stran VP Lubnik, kjer lahko spremljate vse parametre, ki jih meri, najdete TUKAJ.

Slika 1: Predstavitev VP Lubnik (foto: Dejan Košir)

 

Slika 2: Nagovor predsednika PD Škofja Loka, Jožeta Stanonika (foto: Dejan Košir)

 

Slika 3: "Gasilska", od leve proti desni Aleš Kermauner, Dejan Košir, Samo Vodopivec, Jože Stanonik, Marko Premelč, Robert Oblak (zaradi poškodbe doma obležal nepogrešljivi Matic Cankar) (foto: Mojca Košir)

 

Končana montaža prve prave društvene vremenske postaje na Lubniku

V soboto, 18. 1. 2014 se je ekipa članov Vremenskega društva ZEVS odpravila na zaključno montažo prve prave društvene vremenske postaje na Lubnik (1025 m), ki jo društvo postavlja v sodelovanju s Planinskim društvom Škofja Loka in Lubnik.info (kamere na Lubniku).

Kot že teden poprej, se je tokrat še bolj številčna ekipa v sestavi Robert Oblak, Dejan Košir, Matic Cankar, Aleš Kermauner in Marko Premelč, v zgodnjih jutranjih urah odpravila na vrh. Vremenska napoved se je uresničila in montaža je potekala v dežju ob že "starem znancu" - jugozahodnem vetru.

Slika 1: Pogled z Lubnika proti z dežjem preliti Šmarni gori (foto: Marko Premelč)

 

Najprej smo si razdelili delo, seveda na prej dogovorjene naloge, kar je za ene pomenilo telovadbo na strehi, za druge pa telovadbo za računalnikom, spajkalnikom, fotoaparatom, ples s kabli, nošenje lestve sem ter tja, itd. Prav za vse pa velja, da smo bili do kože mokri (slej ko prej).

Slika 2: Raspberry Pi bo poskrbel, da bo (upamo!) vse teklo, kot mora, kar se pobiranja podatkov tiče, skupaj z 8GB SD kartico (foto: Marko Premelč)

 

Slika 3: Matic je pripravil vezje, da bo napajanje znosno in živci mirni (foto: Marko Premelč)

 

Slika 4: Matic in nepogrešljivi spajkalnik,... (foto: Marko Premelč)

 

Slika 5: Namestitev konzole, računalnika, napajalnika, vezja in kablovja v lično leseno škatlo (izdelal Robert) (foto: Marko Premelč)

 

Slika 6: Končni izdelek, ki je postavljen znotraj doma na Lubniku in bo viden vsem planincem in izletnikom (foto: Marko Premelč)

 

Slika 7: Nameščene samolepilne 12V, 3W grelne folije za ogrevanje dežemera (s strehe, okoli hiše in do prve vtičnice je bilo potegnjenih okoli 35 m kabla) (foto: Marko Premelč)

 

Med tem, ko se je ena ekipa posvečala programiranju računalnika, lotanju, namestitvi grelnih folij na "lonec", je druga ekipa pridno garala na strehi. Potrebno je bilo demontirati vetromer, zvrtati nekaj lukenj, spraviti kabel vetromera v nosilno cev, priviti premični nosilec za zunanjo enoto z dežemerom (da bo vzdrževanje lažje), ponovno montirati vetromer in napeti 3 žice za stabilizacijo vetromera (vse foto 8 - 14: Marko Premelč):

 

Vremenska postaja Lubnik in spletna stran že poskusno obratujeta. Podatke lahko spremljate tukaj:

lubnik.zevs.si

Spletna stran bo še doživela določene spremembe in popravke, uradna otvoritev pa bo spomladi, na katero boste vsi člani, planinci, izletniki in ljubitelji vremena lepo vabljeni.

 

 

 

 

Vzpostavitev vremenske postaje na Lubniku - vmesno poročilo

V soboto 11. 1. 2014 zarana, ko so se prvi planinci že vračali z Lubnika, smo se trije člani Vremenskega društva ZEVS Robert Oblak, Matic Cankar in Marko Premelč odpravili na vrh Lubnika nad Škofjo Loko (1025m) z namenom, da montiramo zunanjo enoto vremenske postaje.

Slika 1: Matic z zunanjo enoto vremenske postaje in Robert z drogom za vetromer (foto: Marko Premelč)

V domu na Lubniku smo se sestali z gospodarjem doma Juretom Štancarjem, s kateirm smo uredili tehnične podrobnosti montaže. Vremensko postajo smo najprej podrobno pregledali, če imamo vse na svojem mestu.

Slika 2: Pregled sestavnih delov vremenske postaje (foto: Marko Premelč)

Pridružil se je tudi Samo Vodopivec, ki upravlja vremenske kamere na domu na Lubniku (Lubnik.info), s katerim skupaj s Planinskim društvom Škofja Loka tvorno sodelujemo pri postavitivi vremenske postaje na tem priljubljenem cilju pohodnikov in planincev.

Ob začetnih sončnih žarkih, se je kar hitro pooblačilo in potegnil je zmeren jugozahodni veter, ki je Robertu in Maticu na strehi oteževal delo, vendar sta s skupnimi močmi uspešno montirala zunanjo enoto, dežemer, ISS enoto in vetromer skupaj z drogom.

Slika 3: Sončni vzhod z Lubnika, pogled proti Šmarni gori (foto: Marko Premelč)

Slika 4: Montaža ob močnem vetru (foto: Marko Premelč)

Po nekaj urah je bila vremenska postaja postavljena, poskusno že deluje, vendar bo potrebno še nekaj dela v bližnji prihodnosti, ko se bomo člani Vremenskega društva ZEVS zopet odpravili na Lubnik in na veselje širše javnosti zagnali tudi posebno spletno stran, kjer bo možno spremljati vse parametre, ki jih bo vremenska postaja merila. Uradna otvoritev je predvidena na kak lep spomladanski dan.

Več sledi, ...

 

VZPOSTAVITEV VREMENSKE POSTAJE LUBNIK

Vremensko društvo ZEVS je doseglo stopnjo, ko vzpostavlja prvo pravo društveno vremensko postajo.

LOKACIJA:
Lokacija je bila izbrana na vrhu Lubnik (1025 m) nad Škofjo Loko. Gre za zelo razgleden vrh.
Pri postavitvi sodeluje tudi Planinsko društvo Škofja Loka (http://www.pd-skofjaloka.com/), ki je lastnik planinskega doma na Lubniku ter upravljavec spletnih kamer Lubnik.info (http://www.lubnik.info/).

Slika 1: Pogled na vrh Lubnik iz Škofje Loke (vir: http://www.pzs.si/vsebina.php?pid=94, http://www.geopedia.si)

Slika 2: Dom na Lubniku (1025 m) (vir: http://www.pd-skofjaloka.com/lubnik.htm)

TIP VREMENSKE POSTAJE:
Davis Vantage pro 2 6152 EU (eden izmed najbolj razširjenih tipov vremenske postaje in tudi najbolj vzdržljivih).

Slika 3: postaja Davis Vantage pro 2 (vir: http://www.davisnet.com)

Spremenljivke, ki jih bo merila vremenska postaja:
- zunanja temperatura,
- temperatura rosišča,
- vlaga,
- zračni tlak,
- smer, hitrost ter sunki vetra,
- količina padavin (dnevna, mesečna, letna količina padavin),
- intenziteta padavin,
- toplotni indeks,
- občutek mraza.

Podatki, ki jih bo beležila vremenska postaja se bodo osveževali vsakih 5 minut, se zbirali in tudi arhivirali ter bodo dostopni v realnem času na svetovnem spletu. Verjamemo, da bodo podatki nove vremenske postaje na Lubniku zanimivi za širšo javnost, predvsem planince in izletnike.