Kdo smo

Pravijo, da je vsak začetek težak in ustanavljanje društva je vsekakor nekaj, kar zahteva veliko mero predanosti in zanosa. V primeru, ko gre za ljubitelje vremena, pa bi lahko dejali, da kar velja tista pregovorna o »muhastem vremenu« - in tako tudi o muhavosti vseh, ki jim spremljanje vremenskih pojavov pomeni nekaj več. Ko pa se muhavost spremeni v predanost in tudi malo trme, potem je to druga pesem.

Skupina vremenskih zanesenjakov oziroma lastnikov zasebnih vremenskih postaj razpršenih po vseh koncih naše domovine se je začela spoznavati, izmenjavati nasvete in izkušnje - sprva le preko interneta, nato pa tudi na prvih srečanjih. Tako je dozorela ideja, beseda je dala besedo in rodilo se je Vremensko društvo ZEVS. Zakaj ravno ZEVS? Sprva kot »Združenje vremenskih skupnosti«, nato pa kar po vzoru vrhovnega med starogrškimi bogovi – bogu groma Zevs.

Društvo vsaj enkrat letno organizira srečanje tako članov, kot tudi drugih ljubiteljev vremena in vseh pojavov, povezanih z vremenom. Na srečanjapovabimo tudi predavatelje oziroma strokovnjake s področja meteorologije oziroma s sorodnih področij in društev.

Število članov na naše največje veselje narašča, tako je bilo v letu 2012 v društvo včlanjenih že 60 članov. Med člani je večina lastnikov zasebnih vremenskih postaj (50), ki gostujejo na najetem strežniku društva. Podatki teh vremenskih postaj so neprecenljivi in poleg tega, da so v veliko veselje samim lastnikom, pomenijo veliko tudi za spremljanje trenutnega vremena po Sloveniji. Podatki so objavljeni in prosto dostopni na spletnih straneh društva: http://zevs.si . Pomembno je, da se tudi arhivirajo in mesečno oziroma letno objavljajo v društvenem biltenu, ki ga ureja zagnana ekipa ljubiteljev vremena (Bilten ZEVS je dostopen na naslednjem spletnem naslovu:  http://zevs.si).

Poleg zgoraj naštetega, društvo objavlja 10-dnevne vremenske napovedi, ki so ena izmed redkih alternativnih vremenskih napovedi v Sloveniji za katero »stoji« predana stalna ekipa napovedovalcev.

Društvo skrbi (tudi finančno) za delovanje vremenskega portala ZEVS (http://zevs.si) in vremenskega foruma ZEVS (http://forum.zevs.si). Slednji ima okoli 900 uporabnikov in je največji vremenski forum v Sloveniji. Uporabniki si lahko izmenjavajo mnenja o vremenu, napovedujejo vreme, spremljajo trenutne vremenske razmere, objavljajo fotografije, se dogovorijo za skupna spremljanja vremenskih dogodkov, iščejo tehnično pomoč, ipd.

Vabljeni vsi, ki si želite srečevati sorodne vremenske duše, tvorno sodelovati pri aktivnostih društva in izmenjavati izkušnje o tehničnih in drugih znanjih, ki so tako ali drugače povezani z vremenom.

Pristopno izjavo k Vremenskemu društvu ZEVS dobite na portalu društva Pristopna izjava je na voljo v dveh različicah:

PDF dokument
Word dokument

Veseli bomo vaše družbe!

Za vprašanja smo vam seveda na voljo po elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

ali na Forumu ZEVS (http://forum.zevs.si).

Vremensko društvo ZEVS

Osnovni podatki društva:

Naziv društva: Vremensko društvo ZEVS

Sedež društva: Cesta Ceneta Štuparja 3, SI-1231 Ljubljana

Matična številka: 2076713

Davčna številka: 34641475

Poslovni račun: SI56 6100 0000 3230 156

Račun odprt pri: Delavska hranilnica d.d. Ljubljana

Zakoniti zastopnik: Marko Premelč

Upravni odbor Vremenskega društva ZEVS:

Marko Premelč, predsednik

Robert Drgan,

Rajko Koražija,

Darjo Berra,

Matej Kuharič,

Aleš Kermauner.

Nadzorni odbor Vremenskega društva ZEVS:

Branko Slivšek,

Klemen Črnko,

Blaž Košak.