Izdelava vremenske hiške

Na vrtu postavljenaSama izdelava me je koštala75 €. Tu je všteto naslednje: vijaki za pritrditev na podnožje, vijaki za pritrditev lamel, vijaki za pritrditev strehe, papir za poliranje, zaščitna barva 2 kg, bela pokrivna mat barva Sigma 4 litre.
Izdelava je trajala neprekinjeno 9 dni ( zjutraj od 8 ure pa do večera do 21 ure). Od orodja sem imel naslednje: kovček Makita ( vrtalni stroj z vsemi priključki), namizni cirkular, ročna brusilka ( fleksarca) z nastavki.

NASVET VSAKEMU, KI SE JE BO LOTIL: Bodi potrpežljiv, bodi natančen, bodi vztrajen. Trud je večkratno poplačan.

  Mere moje hiške so:
-širina 55 cm
-globina 45 cm
-višina same hiške 60 cm
-višina strehe 61/79 cm

FAZE IZDELAVE

Najprej sem si nabavil ves material pri kolegu ki ima žago ( za uslugo sem mu uredil računalnik). Narezal mi je kose kar na "okroglo" ker potem lažje sam odrežeš na točno dolžino. Nato v trgovino po vijake in polirne krtače za fleksarco. Ko sem imel vse ( no skoraj, saj sem še 20x letel po določene komadke in komadiče vijakov) sem najprej 2 ure ob kavi "gruntal kaj prvo odrezat. Končno sem se odločil da najprej naredim glavne nosilce same hiške. Odrezal sem 4 kom. nosilcev in sicer dva krajša za zadnjo stran in dva višja za prvo stran ( zaradi naklona strehe). Nato sem odrezal še 4 enake letve za prečne povezave. vse skupaj sem najprej spoliral namazal z lepilom (priporočam lepilo ki je v obliki   kot je recimo kit za pištolo silikon) zlepil in še 2x privijačil. Vse mora biti ENAKO ( pod kotom). In ogrodje sem spet občudoval svojih 30 minut ob kavi seveda. Sedaj pa lamele. Lamele morajo biti sestavljene v obliki črke L. Narezal sem 30 kom. take širine da je šlo na tesno med ogrodja iz leve, desne in zadnje strani. Če ste bili točni pri sestavi ogrodja potem ni problema. Nato na ogrodju razdelite po višini razdelke, da pridejo točno po 9 komadov lamel v vsako stran. Ko imate oznake narejene, lamelo ( aja lamele naredite tako, da dve deščici zlepite kot je črka L pa še privijačite hkrati) enostavno namažete z lepilom in jo porinete med pokončne nosilce ogrodja. Hitite, kajti lepilo hitro prime. Ko imate eno stran lamel vloženo, jo z zunanje strani še privijačite. To ponovite z vseh treh strani. In hiška ima okencaaaaa.

Sedaj pa na vrhnjo in spodnjo stran. Narežete 8 komadov enakih deščic ( 4 za dno in 4 za strop). Dve deščice prilepite na prvo in zadnjo stran stropa ( vmes je prostor točno polovico) Nato pa 5 cm višje še dve ki sta točno na sredini ( tako dobite dvojno dno ki se ne dotika omogoča pa zračnost stropa. Enako ponovite spodaj. In tako imate hiško že lepo zaprto, razen prve strani. Tu naredite iz 4 letvic ogrodje ( kot za vrata) in zopet razdelite na enake dele za lamele. Tokrat jih je lahko manj ( 7). Vratca nato privijačite z čim manjšimi panti na levo stran nosilca. Za zaporo se malo igrajte in oblikujte unikatno zapiralo ( meni se že narejeno iz trgovine ne dopade). Sedaj imate hiško že precej gotovo.

Streha. najlažji del. Položite 2 letve iz prve strani na zadnjo stran in privijačite. Na nosilne letve položite kritino ( letvice širine 8 cm krat dolžina strehe) ravno in jih privijačite. Na obstoječo streho znova privijte dve letve ( 50x50 mm) in zopet položite letve na vrhnje nosilce. Tokrat se letvice prekrivajo ( zaradi lepšega videza). vrhnja streha naj bo za 2 cm večja kot spodja, da ne zateka dež in sneg. Jaz sem dodal še vetrne letvice ( 2 x 2 cm po dolžini da je vse skupaj lepo zaključeno.

In evo hiška je gotova. Sedaj pa pazi. OBVEZNO jo morate vso prekitati( kit dobite v vsaki trgovini z barvami, zadostuje pol kg). Ko se kit posuši ( okrog 2 ure) Se je pa potrebno lotiti barvanja. Fin posel vam rečem. Najprej hiško prebarvamo 2x z temeljno. Ne rabite je dosti brusiti, saj je temeljna barva taka, da ne dviguje muck ko je suha. Kupite hitro sušečo barvo na vodni osnovi ( jaz sem uporabil Sigmo). Ko ste jo 2x prebarvali pa se lotite pokrivne barve. Jaz sem jo prebarval 3x ( OBVEZNO barvajte z čopičem Ne nasedati raznim majstrom ki pravijo da gre hitreje s pištolo, gre že gre, samo pištola nanaša barvo v obliki kapelj, čopič pa jo potegne za sabo in je tako bolj zažrta v material). Ker ko sem opazoval Arsove hiške so po treh letih ko slab asfalt, vse razpokane. Potem naj se barva suši vsaj dva dni. Ko je suha pa počasi na delo za podstavek.

Potrebujete 4 enake nosilce 50x50. Vmes jih povežete na vsaki strani prečno ( lahko tudi po diagonali) da se ne morejo gibati. izkopljete na primernem mestu 4 enake luknje globine 40 cm in širine kolikor je široka lopata. Podstavek spodaj opremite z jeklenimi kotniki ki so dolgi 40 cm ( jaz sem jih izdelal sam iz jeklene pločevine). Polovico jih privijačite na ogrodje nosilcev, spodaj pa gredo v beton ( izkopane luknje zabetonirate z suhim betonom). Jaz sem na kotnike privaril še jekleno palico dolgo pol metra in jo že prej zabil v zemljo. Tako je stabilnost zagarantirana.

Sedaj pa samo še dobite 4 sosede jim dodelite vsakemu svojo pivo in mesto na enem vogali hišice. Vse skupaj postavite na nosilce in zopet z kotnikom ( tokrat je pol krajši) privijačite.

In hišica stoji. Potrebno je le nabaviti postajo in vse skupaj povezati, najprej na konzolo, kasneje pa še na računalnik. Pa seveda kasneje še na splet.

Vse skupaj izgleda sila učeno in zacukano. Pa verjemite da ni, ko se enkrat lotiš te povleče in delaš kot zamorc do končnega rezultata.

Za vse dodatne informacije se lahko kadarkoli obrnete na mene, pa vam rade volje pomagam z nasvetom.

Hika za vremensko postajo Mere descic in tramov

 

Pripravljena za postavitev